Blog

nutrigenetyka

Nutrigenetyka

Nutrigenetyka jest to dziedzina nauki zajmująca się badaniem roli interakcji między indywidualnymi wariantami genów (genotypem), a składnikami pożywienia w aspekcie wpływu na zdrowie człowieka. W naszym DNA zapisana jest informacja na temat naszej zdolności wchłaniania, metabolizowania i stopnia wykorzystania składników pokarmowych ora
Czytaj więcej
jak wspomóc pracę mózgu?

Jak wspomóc pracę mózgu?

Mózg jest narządem ośrodkowego układu centralnego, bez którego organizm nie jest w stanie przeżyć. Dlatego tak ważne jest zadbanie o jego prawidłowe funkcjonowanie. Nasuwa się więc pytanie: Jak wspomóc pracę mózgu? Oprócz leczenia farmakologicznego, istotna jest odpowiednio zbilansowana dieta i zawartość w niej kilku składników.
Czytaj więcej
bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności to fundamentalny aspekt, który odgrywa kluczową rolę w ochronie zdrowia publicznego. Obejmuje ono szereg praktyk i środków mających na celu zapewnienie, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna dla zdrowia. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności rozpoczyna się od utrzymania wysokich standardów higie
Czytaj więcej
czy istnieje recepta na długowieczność?

Czy istnieje recepta na długowieczność?

Japonia to kraj, w którym ludzie żyją przeciętnie ok. 85 lat. Zaraz po niej są takie kraje jak: Szwajcaria i Hiszpania (ponad 83 lata). Obywatele Polski żyją średnio ok. 78 lat, co daje tylko lub aż 7 lat różnicy. Lecz czy można być z tego wyniku dumny czy jednak można zapobiec wcześniejszej śmierci z przyczyn zdrowotnych? Dług
Czytaj więcej
top 5 aplikacji do liczenia kalorii

Top 9 aplikacji do liczenia kalorii

Liczenie kalorii ma taką samą liczbę zwolenników, co przeciwników. Większość dietetyków jest zgodna, że liczenie kalorii to dobry początek odchudzania lub wprowadzania do swojego życia świadomych nawyków żywieniowych. Czy warto liczyć kalorie? Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to ilość energii, jaka jest niezbędna
Czytaj więcej
pierwsze śniadanie

Pierwsze śniadanie – zdrowy początek dnia

Pierwsze śniadanie to pierwszy posiłek spożywany po przebudzeniu, zwykle w ciągu godziny lub dwóch od wstania z łóżka. Ma ono za zadanie dostarczyć organizmowi energii i składników odżywczych, które są niezbędne do rozpoczęcia dnia w pełni sił i z koncentracją. Po nocy spędzonej na czczo, organizm potrzebuje źródła energi
Czytaj więcej
wybory żywieniowe

Co wpływa na nasze wybory żywieniowe

Wybory żywieniowe odnoszą się do podejmowanych przez nas decyzji dotyczących tego, co spożywamy i jakie produkty wybieramy do naszej diety. Obejmuje to wybór konkretnych składników, potraw, napojów oraz całych grup żywnościowych. Wybory żywieniowe mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, jakości życia i długoterminowego samopoczucia.
Czytaj więcej
marnotrawstwo żywności

Jak zapobiec marnowaniu żywności

Marnotrawstwo żywności jest zjawiskiem powszechnym na całym świecie. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), około jednej trzeciej całej wyprodukowanej żywności jest marnowana lub tracona. Szacuje się, że rocznie traci się aż 1,3 miliarda ton żywności, co ma ogromne konsekwencje zarówno spo
Czytaj więcej
5 porcji owoców i warzyw

Pięć porcji

Zasada spożywania pięciu porcji owoców i warzyw dziennie to jedna z kluczowych wytycznych zdrowego żywienia. To prosty i skuteczny sposób, aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze, witaminy, minerały oraz błonnik, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlaczego pięć porcji? Zasada pięciu porcji owoc
Czytaj więcej
siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane, pochodzące z lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), to roślinny skarb o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jest jedną z najstarszych znanych roślin uprawnych. Znajduje zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej i pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Udowodniono również jego przeciwzapalne działanie oraz hamuj
Czytaj więcej
1 19 20 21 22
error: Content is protected !!