Czy istnieje recepta na długowieczność?

Czy istnieje recepta na długowieczność? To coraz częstsze pytanie coraz młodszych osób obawiających się starości. Na rynku dostępnych jest milion leków, które w nagłych wypadkach ratują nam życie. Niektóre przypadki medyczne obligują do przyjmowania leków przez długi okres życia, przez co nasze ogólne zdrowie może podupadać.

Czy więc jest jakaś nadzieja na zapobieganie wczesnej starości? Wiadomo, że nikt nie jest nieśmiertelny. Od wielu lat bada się sekretne sposoby na przeżycie nawet 100 lat. To przecież takie proste, że odpowiedzią jest zdrowe odżywianie się.

Recepta na długowieczność

  1. aktywność fizyczna i dużo ruchu
  2. utrzymywanie dobrych relacji ze społeczeństwem i bliskimi (nie zaleca się samotności)
  3. grunt to odpowiednie nawodnienie
  4. regularne posiłki o rozmaitym wyglądzie 🙂

Recepta na długowieczność – 10 zaleceń

  1. Spożywaj regularnie 5-6 posiłków dziennie co 2-3h
  2. Pij minimum 2 litry wody dziennie
  3. Spożywaj 5 porcji owoców i warzyw
  4. Z pośród produktów zbożowych wybieraj te pełnoziarniste
  5. Nabiał powinien być spożywany minimum 3 razy dziennie
  6. Nie zapominaj o spożywaniu ryb, jaj, chudym mięsie, nasionach roślin strączkowych oraz oleach roślinnych
  7. Ogranicz spożycia cukru i słodyczy
  8. Sól zastąp ziołami lub przyprawami
  9. Wyeliminuj lub ogranicz spożycie alkoholu
  10. Dbaj o swój mózg (jedz orzechy i rozwiązuj łamigłówki 😉

Czy więc receptą na długowieczność jest jedzenie?

Tak, właśnie tak! Nic bardziej mylnego. Kiedy dostarczysz wszystkie niezbędne składniki pokarmowe twój organizm będzie w pełni sił walczyć z armią nieprzyjaciół z otoczenia. Dostarczając witaminę C i żelazo wesprzesz odbudowę kolagenu, co pomoże utrzymać piękny wygląd skóry na dłużej.

Dobre odżywienie organizmu sprawi, że twój organizm będzie dłużej w pełni witalności. Każda cząsteczka składnika pokarmowego ma ogromne znaczenie dla odpowiedniej budowy i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Recepta na długowieczność – zapobieganie chorobom

Wiele chorób w znacznym stopniu zależy od stopnia odżywienia organizmu. Dlatego dbając o prawidłową dietę zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby.

Ograniczając spożycie sodu zmniejsza się ryzyko zachorowalności na nadciśnienie tętnicze. Dbając o niski poziom cholesterolu we krwi zmniejszasz ryzyko zachorowania na miażdżycę. A odpowiedni poziom glukozy we krwi zapobiega cukrzycy. Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D oraz wapnia zmniejsza ryzyko osteoporozy.

Nie mogłabym nie wspomnieć o zaburzeniach odżywiania się (anoreksja, bulimia). One też wpływają na stan zdrowia Twojego organizmu.