Dieta odchudzająca dieta
Dieta odchudzająca, czyli tak na prawdę dieta o zredukowanej (niższej) kaloryczności, pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne naszego ciała oraz ilość energii wydatkowanej na codzienną aktywność, ale dostosowaną tak, aby pomimo to wprowadzić ujemny bilans energetyczny.
Dieta odchudzająca, wbrew temu co większości się kojarzy z potocznie zwanymi ogólnikowo „dietami alternatywnymi” (czyli, np.: dieta kopenhaska, dąbrowskiej, Adele, kapuściana, sokowa, …) lub rygorystycznymi restrykcjami żywieniowymi (nie spożywanie pieczywa, ziemniaków, tłuszczu, itp.), jedynie oznacza dostarczanie organizmowi mniejszej kaloryczności z dietą niż dotychczas (najczęściej redukcja dotyczy 500, 700, a w skrajnych przypadkach to 1000 kcal).
Najzdrowszy proces redukcji nadmiernej masy ciała powinno przebiegać stopniowo, tak aby tygodniowo schodzić z wagi o 0,5 do 1kg. Pamiętajmy też, że początkowa faza może objawić się nagłym skokiem spadku kilogramów o nawet 2 kg, spowodowanym utratą zatrzymanej wody w organizmie.
Zasady diety odchudzającej
Często dieta kojarzona była właśnie z rygorystycznymi restrykcjami ograniczającymi kaloryczność diety, która wynosiła poniżej wartości podstawowego zapotrzebowania organizmu na energię lub dotyczyła monodiety na jakiś produkt lub grupę produktów, np. dieta kapuściana czy sokowa. Co stanowiło bardzo niebezpieczną sytuacje dla zdrowia ze względu na wysokie ryzyko powstania niedoborów składników odżywczych (a nawet ryzyko niedożywienia) czy zaburzenia pracy wielu narządów i gruczołów wydzielających hormony. Jest to błędne postępowanie i w skutek tego gdy już wrócimy do normalnej kaloryczności powstanie nieunikniony efekt jo-jo.
Jedyną słuszną drogą do redukcji masy ciała jest ograniczenie kaloryczności diety tak, aby dostarczać organizmowi niezbędną jej ilość do prawidłowego funkcjonowania oraz wziąć pod uwagę intensywność aktywności fizycznej (ilość kroków lub intensywność treningu).
Zdrowe odchudzanie powinno przebiegać tak, aby systematycznie wprowadzać nowe zmiany nawyków żywieniowych (zasada nie wszystko na raz!) oraz kontrolując spadek masy ciała, aby nie przekraczał on 0,5-1 kg. Systematyczne, ale powolne redukowanie kaloryczności diety pomoże przystosować się organizmowi do nowych warunków, przez co zmniejszy to ryzyko, że nie będziesz czuł/a się głodna przy niższej wartości energetycznej diety. Co w ten sposób unikniesz powstania efektu jo-jo.
Najważniejsza jest w tym wszystkim zmiana nawyków żywieniowych. W samej diecie nie chodzi o zakaz spożywania słodyczy czy produktów typu fast-food i innych produktów przetworzonych (choć tych mimo wszystko lepiej unikać). Wszystko jest dla ludzi, lecz to nie sama żywność jest TRUCIZNĄ, lecz jej ilość (dawka). Odpowiednio bilansując naszą codzienną dietę unikniemy powstawania nadmiernej masy ciała oraz poprawimy tempo metabolizmu.
NIE ZAPOMNIJ O WSPARCIU PROCESU ODCHUDZANIA ODPOWIEDNIO DOBRANĄ AKTYWNOŚCIĄ FIZYCZNĄ!!! Może to być na sam początek 8 000 kroków dziennie, następnie zwiększ tą ilość do minimum 10 000 kroków dziennie. Dobrze sprawdzają się tutaj takie aktywności, jak: pływanie, nordic walking, jogging, jazda rowerem oraz pilates czy joga.
Dieta odchudzająca – dietetyk Online DietetyFfit Zuzanna Rosińska
Potrzebujesz wsparcia, motywacji czy poprowadzenia merytorycznego przez cały proces odchudzania? Chętnie Ci w tym pomogę. Skontaktuj się ze mną poprzez formularz kontaktowy lub pisząc bezpośrednio na maila: konsultacje@dietetykfit.pl
Leczenie nadwagi i otyłości z dietetykiem Poznań – odchudzanie z dietetykiem