Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest to tzw. dieta naturalna. Charakteryzuje się tym, że zgodnie z jej zasadami ogranicza się spożycie mięsa oraz innych białek pochodzenia zwierzęcego. Skupia się na spożywaniu produktów roślinnych.

Jest ona popularna w południowej Francji, we Włoszech i Hiszpanii. Dieta ta jest kultywowana od lat przez Greków. Położenie geograficzne tych krajów oraz ich ciepły klimat wpłynęły znacząco na nawyki żywieniowe ich mieszkańców. dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach.

Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza. W znacznej mierze ogranicza się spożycie mięsa, szczególnie czerwonego (wołowina, baranina). Potrawy przyprawiane są sporą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Dietę śródziemnomorską może stosować każdy, ale jest ona zalecana w przypadku osób, ze skłonnością do nadciśnienia oraz wysokiego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dieta ta pozwala nawet na prawidłowo przeprowadzoną redukcję masy ciała, ale należy przestrzegać kilku istotnych zasad.

Dieta śródziemnomorska – zasady diety

Popularne w tej diecie jest spożywanie czerwonego wina, ze względu na obecność resweratrolu oraz wielu innych składników antyoksydacyjnych. Należy jednak spożywać je z umiarem oraz bez wystąpienia przeciwwskazań do spożywania alkoholu.

Tak jak wcześniej zaznaczyłam, unikamy spożywania produktów odzwierzęcych, szczególnie mięsa (czerwonego, białego tłustego, tłustych wędlin) ze względu na obecność w nich dużej ilości tłuszczu, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych.

Do produktów na czarnej liście znajdują się również: białe pieczywo, wysoko przetworzone produkty oraz szeroko pojętych słodyczy.

Dieta śródziemnomorska zakłada, że potrawy są lekkostrawne (nie smażone), spożywane są tylko zdrowe źródła tłuszczy, zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu (głównie ze spożywania czystej wody niegazowanej) oraz unikanie stresu.

Dieta ta skupia się głównie na spożywaniu lokalnych i sezonowych produktów. Używanie ziół i przypraw, posiadających nie tylko bogaty bukiet smakowy i zapachowych, ale także właściwości prozdrowotne.

Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz zdrowych źródeł tłuszczy dostarcza organizmowi sporej ilości błonnika pokarmowego oraz odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych odpowiadających za właściwości antyoksydacyjne w diecie.

Dieta bliźniacza – dieta DASH

Dieta DASH ma bardzo podobne zasady co dieta śródziemnomorska, z naciskiem na spożycie maksymalnym ograniczeniu spożycia soli, wyeliminowanie z diety białego pieczywa, czerwonego mięsa oraz słodyczy. Pomaga ona unormować poziom glikemii oraz parametrów lipidowych.

Opiera się ona zarówno na ilościowym, jak i ilościowym doborze produktów, m. in:

  • 6-8 porcji produktów zbożowych pełnoziarnistych
  • 4-5 porcji warzyw i owoców
  • 2-3 porcje produktów mlecznych niskotłuszczowych lub beztłuszczowych
  • 2-3 porcje chudego, białego, bez tłuszczu mięsa lub ryb (gotowane, pieczone lub duszone)
  • 4-5 porcji orzechów, nasion, roślin strączkowych
  • 2-3 porcje tłuszczów (oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
  • nie więcej niż 5 porcji słodyczy i cukrów tygodniowo (miód, syrop klonowy, dżem)