Dieta w nietolerancji histaminy

Dieta w nietolerancji histaminy – czym jest histamina i na czym polega jej nietolerancja? Co jeść a czego unikać?

Histamina to naturalny związek organiczny, hormon tkankowy, który występuje w organizmie ludzkim. Pełni on funkcje mediatora procesów zapalnych, mediatora odczynu alergicznego, neuroprzekaźnika oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Obecność w organizmie histaminy jest potrzebne, aby mógł on funkcjonować w prawidłowy sposób. Jak wiadomo każdy nadmiar jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jest w tym przypadku. To właśnie nadmiar produkowanej histaminy powoduje dolegliwości, najczęściej pochodzące z bolesnych zmian skórnych.

Do najczęściej wymienianych objawów nietolerancji histaminy należą:

  • nieżyt nosa, wodnisty katar
  • przewlekłe bóle głowy (w tym także migreny)
  • dolegliwości ze strony układu oddechowego (w tym astma)
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe, biegunki
  • zaburzenia rytmu serca
  • świąd skóry, tworzenie się bolesnych bąbli ropnych na skórze i pokrzywka
  • niskie ciśnienie tętnicze

umów wizytę

Za nietolerancję histaminy nie odpowiada sam jej nadmiar lecz brak, zbyt mała ilość lub niska aktywność produkowanego enzymu diaminooksydazy (DAO), która może być spowodowana przez: przemijający niedobór (spowodowany stanem zapalnym jelit lub choroba infekcyjna), wewnątrzpochodny niedobór (spowodowany przez np. niektóre leki, alkohol) oraz wrodzony niedobór (uwarunkowany genetycznie).

Nietolerancja histaminy dotyczy histaminy spożywanej z pokarmem. Za wzrost histaminy może również odpowiadać nadmierna i intensywna aktywność fizyczna, nadmierny i długotrwały stres, wahania hormonalne, zażywanie niektórych leków (np. aspiryna, ketoprofen, leki nasenne), choroby infekcyjne oraz przewlekła choroba zapalna jelit.

Konsultacja z dietetykiem

Jednym ze sposobów leczenia nietolerancji histaminy jest zastosowanie diety eliminacyjnej przez mniej więcej ok. 4 tygodnie, aby była ona skuteczna. Poprawa powinna nastąpić już po ok. 2 tygodniach, od stosowania diety pozbawionej produktów spożywczych zawierających histaminę.

Dieta eliminacyjna polega na okresowym zastosowaniu diety całkowicie pozbawionej wybranych produktów oraz powolne wprowadzanie niedozwolonych produktów obserwując reakcję organizmu.

Produktami naturalnie zawierającymi histaminę są m.in:

  • surowe i długodojrzewające szynki, salami
  • tuńczyk, sardela, makrela (zwłaszcza wędzone)
  • sery długodojrzewające
  • kiszona kapusta, pomidory, szpinak
  • drożdże i ekstrakty drożdżowe
  • czerwone wino

Niedobór witaminy B1 i C, będącymi czynnikami aktywacyjnymi enzymu DAO może zmniejszać tolerancję na histaminę.

Zaleca się także osobom z nietolerancją histaminy, aby uważali na spożywanie produktów przetworzonych ze względu na dodatek niektórych substancji dodatkowych, np. tartrazyna, kwas borowy oraz boraks, BHA, kwas fosforowy i fosforany, glutaminiany oraz aspartam, jak i wiele innych.

Dieta w nietolerancji histaminy – dietetyk Online Zuzanna Rosińska DietetykFit