Dziennik kalorii porady
Dziennik kalorii to świetne narzędzie, aby pomóc Ci schudnąć oraz wesprzeć w zmianie nawyków żywieniowych. Jednakże to tylko aplikacja/program. Najlepszym źródłem informacji oraz motywatorem jest drugi człowiek, np. dietetyk.
Czym jest kaloria? Kaloria (cal) to wartość ciepła niezbędna do podgrzania 1g chemicznie czystej wody o 1 stopień Celsjusza pod ciśnieniem 1 atmosfery.
1 kcal = 1000 cal
Dziennik kalorii prowadzony regularnie i systematycznie pozwala na wgląd w pokrycie zapotrzebowania na energię i niezbędne składniki pokarmowe oraz unaocznić ewentualne błędy żywieniowe (np. spożywanie niezalecanych produktów).
Za pomocą tabelki wartości odżywczych, indeksu glikemicznego oraz norm żywienia możesz samodzielnie określić Twoje indywidualne zapotrzebowania na energie oraz niezbędne składniki pokarmowe lub możesz także skorzystać z wizyty u dietetyka, aby to zrobił za Ciebie.
Następnie zalecane jest założenie dzienniczka kalorii i pokrycia zapotrzebowania na najbardziej newralgiczne składniki odżywcze. Spisując spożyte produkty w raz z ich miarą kuchenną obliczasz spożyte kalorie i składniki.
Dzięki temu możesz łatwo monitorować pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe, co pozwoli Ci kontrolować ich spożycie, a tym samym przyczynić się do redukcji masy ciała.
Dziennik kalorii – pomocnik
Na rynku dostępny jest program komputerowy „dziennik kalorii”, który zbierze nam wszystkie niezbędne informacje na temat naszej diety. Poprzez systematyczne wprowadzanie posiłków, jest w stanie wskazać nam najbardziej krytyczne błędy żywieniowe jakie popełniamy.
Dostępne są również inne aplikacje na smartphony, dzięki którym masz możliwość przeliczania spożytych posiłków na wartość energetyczną i podaż składników pokarmowych, np. fitatu.
Można także znaleźć wagi kuchenne z wbudowanym systemem do obliczania gramatury niektórych produktów na wartość energetyczne i zawartości składników pokarmowych. Należy mieć jednakże na uwadze to, iż waga ta nie bieżę pod uwagę strat, np. witamin i składników mineralnych podczas obróbki surowca oraz dane wartości nie są miarodajne.