Edukacja żywieniowa

Edukacja żywieniowa powinna zacząć się już od najmłodszych lat życia. Mam tu na myśli przedszkola i szkoły podstawowe. Dlaczego? Dziecko uczy się od rodziców, jak oni się odżywiają, nie mając nawet o tym świadomości. Dlatego tak ważne jest, aby dawać swoim dzieciom dobry przykład. Nawyki żywieniowe dziecko wynosi z domu i potem jest mu bardzo trudno je zmienić. Ponieważ uważa je za prawidłowe, chociaż w rzeczywistości nie są.

Jakie produkty królowały w szkołach?

Zacząć można od tego, że żywność sprzedawana jest w różny sposób. Są automaty, są sklepiki i in. Jeszcze 4 lata temu, produkty czy posiłki, które można było tam dostać przerażały zarówno rodziców jak i dietetyków. Lista takich produktów jest długa a tych zdrowych posiłków była znikoma ilość.

Do szkodliwej żywności należały: chipsy, batony wysokocukrowe, napoje energetyczne i izotoniczne, napoje gazowane, przekąski o wysokiej zawartości soli, wyroby cukiernicze, fast foody, słodkie produkty mleczne, przetwory owocowe i warzywne wysokosłodzone, napoje z syntetycznymi barwnikami i wiele innych.

Konsultacja z dietetykiem

Otyłość – potrzebna zmiana

Od 2000 roku Światowa Organizacja Zdrowia odnotowuje szybki wzrost osób z nadwagą i otyłością. W tym bardzo duży odsetek młodzieży już w wieku 11 lat. Pojawiają się już przypadki młodszych dzieci. To naprawdę już nie są przelewki. Nadwaga czy otyłość w tym wieku jest dużym niebezpieczeństwem dla zdrowia a nawet życia dziecka.

edukacja żywieniowa

Po wprowadzeniu ustawy placówki edukacyjne miały obowiązek zmodyfikować swój asortyment. Co bardzo się nie spodobało młodym konsumentom. Kolejki do sklepików przeniosły się do automatów lub przy ich braku do pobliskiego sklepu. Jak widać artykuły spożywcze o wysokiej zawartości cukru i soli wpływają uzależniająco i zmiana złych nawyków będzie nie lada wyczynem.

Edukacja żywieniowa

Jeżeli wprowadzono już zdrową żywność do szkół i przedszkoli to powinno się iść za ciosem.

edukacja żywieniowa

Wytłumaczyć dziecku, dlaczego i po co to wszystko? Edukacja żywieniowa to bardzo istotny krok w nabywaniu dobrych nawyków żywieniowych. Będzie miała fundamentalny wpływ na przyszłość dziecka. Lekcje z zakresu odżywiania powinny się odbywać nie tylko w placówkach edukacyjnych, ale też w domach.

Na co ma wpływ dieta u dzieci?

Składniki odżywcze dostarczane wraz z dietą mają wpływ na wzrost i rozwój organizmu, koncentrację, prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również na zachowanie jak i wiele innych aspektów.

Z taką szkodliwą dietą jaką sobie fundowały dzieciaki na pewno nie dostarczały ich sobie. Miało to odpowiednie skutki.

Mam nadzieję, że w najbliższym czasie mentalność ludzi się zmieni. Po co leczyć, jak można zapobiec. Czy warto jest niszczyć sobie zdrowie na „szkodliwe przyjemności”? Zdrowe jedzenie też może być przyjemne i dostarcza rozrywki i radość z jego przygotowania. Zatem gotujmy zdrowo i smacznie 🙂

Dla chętnych, z miłą chęcią, poprowadzę zajęcia grupowe lub indywidualne o dowolnej tematyce 😉 Więcej informacji na konsultacje z dietetykiem i cennik.

Jako dietetyk z kilku letnim doświadczeniem widzę potrzebę rozpowszechnienia edukacji żywieniowej nie tylko u przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych i licealnych oraz studentów, ale także u rodziców oraz każdego dorosłego.

Edukacja żywieniowa – nie tylko dla dzieci

Edukacja żywieniowa, choć najefektywniejsza jest w przypadku dzieci i młodzieży, gdyż są najbardziej podatni na wprowadzanie zmian nawyków i ich wyuczenie tych prawidłowych, ma też ogromne znaczenie w grupie wiekowej osób dorosłych i starszych. Nigdy nie jest za późno na zmiany, tym bardziej w przypadku profilaktyki lub leczenia chorób cywilizacyjnych. Nawet małe zmiany przynoszą efekty.

Edukacja żywieniowa – profilaktyka otyłości i chorób dietozależnych | autor tekstu dietetyk Poznań Zuzanna Rosińska