Ekologia żywności

Ekologia żywności, czyli „bio” i „ekoprodukcja”. Producent gwarantuje nam, że ten produkt jest ekologicznie uprawiany i hodowany. Czyli naturalnie, bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, stymulatorów wzrostu i innych chemikaliów. Takie produkty podlegają inspekcji oraz maja odpowiedni certyfikat.

BIO i EKO dotyczy całego procesu produkcyjnego. Nie są stosowane żadnego rodzaju konserwanty, polepszacze smaku ani zapachu, emulgatory, sztuczne barwniki. Z tego względu takie produkty będą miały krótszy termin przydatności, co oznacza że nie powinno być w nich konserwantów.

Na bazie tych produktów jest produkowana żywność ekologiczna, która musi spełniać wymogi prawne ujęte w normach. dotyczą one bezpieczeństwa i jakości.

Proces technologiczny też musi spełniać wymogi w sferze etycznej, moralnej, przyjaznej środowisku. Z pojęciem bio i eko mamy do czynienia nie tylko z produktami pochodzenia roślinnego ale też zwierzęcego, co wiąże się z odpowiednimi warunkami uboju.

Ważnym aspektem w produkcji żywności nie jest tylko sam produkt, ale również jego opakowanie. Na rynku pojawia się coraz więcej firm produkujących i dostarczających ekologiczne opakowania („ekoplastik” – z recyklingu, specjalne tworzywa sztuczne, bambusowe, itp.) co się bardzo chwali.

Troska o naturę i planetę

Ekologia żywności wspiera ochronę przyrody. Ochrona natury i naszej planety stała się istotnym działaniem w XXI wieku. Niestety ich stan jest krytyczny. Zadbajmy o to, by je razem z całych sił uratować.

Niniejszym upominam każdego czytelnika o zwracanie uwagi na niezaśmiecanie naturalnej przyrody oraz o odpowiednie sortowanie odpadków po spożyciu jedzenia i nie tylko (np. chemia gospodarcza i inne).

Dbanie o ekologię ma się także do wykorzystywania każdej jadalnej części surowców żywnościowych, np. zjadanie obierków od jabłka jako chipsy.

Dietetyk i żywieniowiec jako promotor zdrowego stylu życia zachęca do stosowania tzw. diety planetarnej, aby wspomóc działania na rzecz ochrony ekosystemów ziemskich.

Ekologia żywności – produkty

Najczęściej bio i ekoprodukty znajdują się w osobnych regałach lub pułkach. Posiadają na opakowaniu znak certyfikacyjny Unii Europejskiej – biały listek złożony z 12 gwiazdek na zielonym tle, nazywany potocznie euroliściem. Producenci są zobowiązani do umieszczenia także informacji o kraju pochodzenia produktu.

Bio i ekoproduktów jest mniej niż tej tradycyjnej żywności, ponieważ nie stosuje się substancji przyspieszających wzrost oraz ilość plonów. Mimo wszystko warto jest zainwestować w BIOPRODUKTY ze względu na ich jakość żywieniową.

Wspierajmy polskie firmy oferujące ekologiczne produkty z ich własnych upraw. 

BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM!!! Zdrowe odżywianie i dbanie o ekologię naszej planety idzie ze sobą w parze 😉

Ekologia żywności – jak rozpoznać produkty eko i bio | odpowiada dietetyk Poznań