Jaka dieta przy chorobie Hashimoto dieta
Jaka dieta zalecana jest przy chorobie Hashimoto? Co jeść, a czego unikać? Jak sobie poradzić z nadmierną masą ciała? Przez wielu specjalistów nazywana dieta tarczycowa stosowana jest zarówno w przypadku niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy, z uwzględnieniem autoimmunologicznego jej zapalenia.
Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z jej niedoczynnością. Choruje na nią już prawie 1 milion osób na całym świecie i ciągle przybywa zdiagnozowanych. Co świadczy o konieczności edukacji profilaktycznej oraz samej edukacji dotyczącej odpowiedniej diety.
Choroby tarczycy powstają w wyniku nieprawidłowego sposobu odżywiania, niedoboru lub nadmiaru jodu, niezdrowego stylu życia (palenie papierosów, nadmierny stres, …). Zatem można by było ich uniknąć. Gruczoł tarczowy, produkuje hormony, które oddziałują na wiele funkcji naszego organizmu. Gdy praca tarczycy zostaje zaburzona, cierpią przez to inne narządy.
Zatem oprócz farmakoterapii, w tym przypadku hormonów, ogromne znaczenie ma odpowiedni sposób odżywiania się i aktywnego trybu życia. Ma ona na celu poprawę (przyspieszenie) metabolizmu i działanie przeciwzapalne. Skupić się należy na odpowiedniej podaży białka pełnowartościowego, potrzebnego do produkcji hormonów oraz witamin z grupy B, witaminy D, selenu, cynku i jodu.
Hormony tarczowe wpływają na poziom przemiany materii, czyli szybkość metabolizmu. Jeśli zaburzone jest ich wydzielanie, naturalnym jest, że on spada, przez co zwiększa to ryzyko rozwoju nadmiernej masy ciała. Odpowiedni sposób odżywiania się oraz wprowadzenie aktywności fizycznej wspiera organizm w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Należy jednak uważać, aby dieta nie była zbyt rygorystyczna (zbyt niska podaż energetyczna), gdyż może to dodatkowo obniżyć szybkość metabolizmu.
Jako dietetyk oraz dzieląc się z Wami własnymi doświadczeniami, wiem, że da się to osiągnąć (szczupłą sylwetkę, mając chorobę Hashimoto). Trzeba być ostrożnym, aby nie przekraczać dawki spożytej całodziennej energii, ponieważ szybko zauważymy tego konsekwencje 🙂 Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z potraw lub słodyczy jeśli je bardzo lubimy.
Ponadto, dieta tarczycowa opiera się o indywidualnie opracowany plan żywieniowy. Każdy z Nas różnie reaguje na wybrane produkty spożywcze (mam na myśli nadwrażliwość pokarmową). Najczęściej jednak produktami gorzej trawionymi są: rośliny strączkowe, produkty sojowe, produkty mleczne zawierające laktozę oraz nadmierne spożycie produktów zbożowych zawierających gluten (głównie pieczywo pszenne).
Dlatego przygotowując plan żywieniowy dla pacjenta z chorobą tarczycy należy rozpatrywać indywidualną sytuację pacjenta oraz w razie potrzeby modyfikować na bieżąco.