Niedokrwistość

Niedokrwistość jest istotnym problemem zdrowotnym i społecznym. Nie powinno się go lekceważyć. Nieleczona może mieć wiele powikłań, jak z resztą wiele innych schorzeń. Niedokrwistościami (anemią) zajmuje się hematologia, czyli dział medycyny dotyczący chorób układ krwiotwórczego.

Dotyczy ona wg WHO aż 25% populacji na świecie. Do grup ryzyka zaliczane są szczególnie małe dzieci, kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, osoby starsze i osoby stosujące diety alternatywne (np. wegetarianie).

Niedokrwistość to zmniejszenie stężenia hemoglobiny (Hb), hematokrytu (Ht) i liczby erytrocytów we krwi poniżej wartości prawidłowych dla wieku, płci i stanu fizjologicznego. Prowadzi to do obniżenia całkowitej zdolności erytrocytów do przenoszenia tlenu i związanych z tym zaburzeń utlenienia tkanek organizmu.

umów wizytę

Przyczyną tego może być krwawienie ostre lub przewlekle, hemoliza (rozpad erytrocytów) czy zmniejszenie lub zaburzenie erytropoezy w szpiku.

Czynnikiem ryzyka jest również wystąpienia niedoborów żywieniowych, zaburzenia metabolizmu i wchłaniania lub przewlekła choroba utrudniająca przyjmowanie i wchłanianie składników pokarmowych (np. choroba nowotworowa, przewlekłe stany zapalne).

Niedokrwistość – objawy

Do najczęściej wymienianych objawów niedokrwistości należą:

  • złe samopoczucie
  • łatwe męczenie się
  • zaburzenia koncentracji
  • duszności, zadyszka bądź „uczucie braku powietrza” podczas aktywności fizycznej
  • przyspieszenie częstości akcji serca
  • bladość powiek skórnych i śluzówek

Rodzaje niedokrwistości

  • niedokrwistość z niedoboru żelaza

Przy zbyt małej ilości żelaza w ustroju dochodzi do upośledzenia syntezy hemu i do powstania erytrocytów mniejszych niż prawidłowe oraz zawierające mniej hemoglobiny.

  • niedokrwistość megaloblastyczna

Jest spowodowana niedoborem w organizmie witaminy B12 lub kwasu foliowego. Charakteryzuje się erytrocytów makrocytowych (duża objętość krwinek), anizocytazy (krwinki różnej wielkości) lub poikilocytazy (kwinek o różnych kształtach).

Jest skutkiem upośledzonego wytwarzania erytroblastów, ich przedwczesnego niszczenia w szpiku oraz skrócenia czasu przeżycia nieprawidłowych erytrocytów we krwi.

Najczęstszą przyczyną niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego nie jest sam niedobór z pożywienia, ale niemożność jej absorpcji w przewodzie pokarmowym, tak jak w przypadku niedokrwistości złośliwej.