Pierwsze śniadanie

Pierwsze śniadanie – dlaczego jest takie ważne? Najlepiej wytłumaczyć na podstawie samochodu. Tak, właśnie samochodu. Nic mylnego, że nasz organizm po nocy ma pusty bak paliwa. Jeśli nie naładujemy w niego nic to nie ruszy z impetem. Każdy by chciał tryskać energią, być szczęśliwym i zdrowym.

Pierwsze śniadanie – energia na START

Spośród składników odżywczych to cukry odpowiadają za dostarczenie organizmowi energii. Po nocy nasz poziom cukru we krwi jest niski, dlatego musimy zjeść posiłek zawierający węglowodany rano. Nie tylko cukrzykom zaleca się spożywanie wielocukrów, tzn. cukrów złożonych (sacharoza, skrobia i in.).

Konsultacja z dietetykiem

Co się stanie jeśli nie zjem „pierwszego śniadania”?

W takim przypadku jest zwiększone ryzyko zaburzeń gospodarki węglowodanowej i powiązanymi z nimi chorobami, w tym cukrzyca. Oprócz chorobowych zmian mogą występować: trudności z koncentracją, obniżenie poziomu nastroju, chroniczne uczucie zmęczenia, problemy skórne, odwodnienie organizmu, obniżenie funkcjonowania układu odpornościowego i wiele innych schorzeń.

Kilka pomysłów na zdrowe i szybkie „pierwsze śniadania”

  • owsianka na mleku z rodzynkami/żurawiną/bananem/jabłkiem itp
  • jaglanki na mleku z owocami
  • kanapki na bazie chleba razowego/żytniego
  • pudding z chia z owocami (najlepiej przygotować wieczorem)
  • granola z mlekiem lub jogurtem (najlepiej samemu zrób)
  • omlet z warzywami
  • naleśniki lub racuchy

Pierwsze śniadanie – co jeść a czego unikać?

Po pierwsze NIE PRZEJADAMY SIĘ, ta zasada dotyczy każdego posiłku. Szczególnie ważna jest w końcowym posiłku. Mimo wszystko, po śniadaniu musimy czuć się najedzenie, ale nie przejedzeni.

Jak już wcześniej wspomniałam, należy spożywać na pierwsze śniadanie węglowodany złożone. Dzięki temu nasz głód będzie zaspokojony na dłuższy czas i pomoże nam ograniczyć chęć podjadania pomiędzy posiłkami.

Istotne jest również urozmaicanie naszych posiłków, aby nam się szybko nie znudziły. Może wtedy nastąpić niechęć do spożywania śniadań, co było by nie wskazane. Potrawy śniadaniowe powinny zawierać wszystkie odpowiednie składniki odżywcze, które zapewnią nam prawidłowe funkcjonowanie organizmu w ciągu dnia.

Najlepszymi składnikami naszych posiłków śniadaniowych są: produkty zbożowe pełnoziarniste, produkty mleczne, warzywa i owoce, jaja, orzechy, zdrowe napoje (100% soki, herbata, kawa)