Przechowywanie żywności edukacja
Odpowiednie przechowywanie żywności nie tylko przedłuży termin spożycia produktów spożywczych, ale również zapobiegnie niekorzystnym zmianom w żywności.
Mało kto z Nas ma czas robić zakupy codziennie, tak aby zakupione produkty spożywcze od razu spożyć. W ten sposób bylibyśmy pewni świeżości produktów. Niestety rzeczywistość bywa różna. Większość z Nas wybiera się jednak raz na jakiś czas po zakupy robiąc zapasy.
Zakupy na zapas – o czym należy pamiętać?
- długi okres przydatności nie zawsze będzie szedł z parą z jakością produktu – CZYTAJ ETYKIETY i sprawdzaj SKŁAD PRODUKTU!!!
- owoce i warzywa kupuj te jak najbardziej niedojrzałe, chyba, że zamierzasz je szybko zjeść, to wybierz odpowiednie dla siebie
- w Internecie jest wiele trików na przedłużenie przydatności do spożycia owoców i warzyw, np. owinięcie końcówki, która znajduję się przy pęczku, banana folią spożywczą 🙂
Przechowywanie żywności – zasady
Aby produkty spożywcze zachowały jak najdłużej smak, świeżość oraz walory odżywcze należy zadbać o odpowiednie warunki ich przechowywania. Każdy produkt spożywczy charakteryzuje się odmiennymi wymaganiami przechowalnictwa.
Jako inżynier technologii żywności, z góry chciałabym zaznaczyć, że włożenie wszystkich „mokrych” produktów do lodówki nie jest dobrym pomysłem!!!
Przechowywanie żywności – co przechowujemy w lodówce, a co poza nią?
W lodówce może dojść do zmian tkankowych, które powodują psucie i gnicie warzyw i owoców. W lodówce zatrzymany zostanie proces dojrzewania, u niektórych gatunków warzyw i owoców niezbędny, aby móc je spożyć. W lodówce może dojść również do oparzeliny mrozowej owoców i warzyw, przez co stracą swoje wartości odżywcze oraz składniki bioaktywne.
POZA LODÓWKĄ:
- owoce egzotyczne
- niedojrzałe owoce i warzywa
- cukinia, kabaczki, dynia, ogórki, szparagi, bakłażany, pomidory
- cebula i czosnek
Poza lodówką też należy pamiętać o odpowiednich warunkach przechowywania. Należy umożliwić odpowiednie przepływ powietrza w owocach i warzywach, stosując folię z dziurkami lub skrzynka otwarta.
Nie przechowuj owoców i warzyw umytych z nie umytymi!! Należy również odseparować banany od innych owoców i warzyw, ponieważ wydzielają one duże ilości etylenu, który powoduje psucie innych produktów.
LODÓWKA:
- nietrwałe i miękkie owoce, głównie jagodowe
- warzywa liściowe i kapustne
- warzywa korzenne
Owoce i warzywa, które wkładamy do lodówki powinny być uprzednio umyte i suche. Warzywa lub owoce opakowane w plastikowy woreczek usuńmy je i przełóżmy produkt, np. na talerzyk lub bezpośrednio do szuflad specjalnych w lodówce. Im niższa półeczka, na której przechowujemy warzywa i owoce, tym lepiej. Dobrze też jest ich owinięcie papierowym ręczniczkiem, zapobiegnie to przedostawaniu się nadmiarowi wilgoci do innych produktów.
Przechowywanie żywności -mrożenie
Mieszkasz sam/a i przygotowujesz posiłek na kilka porcji? Super opcja, bardziej opłacalna ekonomicznie. Zostały resztki po świętach lub innej uroczystości? Nie wyrzucaj!!!! Oczywiście w dobrym guście będzie zawiezienie ich do DPS lub innych instytucji umożliwiających nakarmienie potrzebujących. Możesz również skorzystać z możliwości zamrożenia żywności „na później”.
Jak to każdy sposób przechowywania żywności rządzi się własnymi prawami, dlatego i w mrożelnictwie są ograniczenia.
Zamrozić możesz owoce: jagodowe, pestkowe (w postaci musu lub przecieru), banany bez skórki. Nie nadające się do mrożenia owoce: arbuz, kiwi, owoce cytrusowe, papaje, itp. Warzywa – wszystkie oprócz: surowych ziemniaków, bakłażanów, rzodkiewek, sałaty i ogórków. Należy je poddać uprzednio obróbce. Nie zaleca się zamrażania surowych owoców i warzyw.
Mrozić można również grzyby i zioła. Możesz przygotować kosteczki zalanych ziół i przypraw w oleju lub oliwie.
Wszystko co trafia do lodówki i zamrażalnika musi być wstępnie oczyszczone. Odpowiednia temperatura mrożenia to ok. -18 stopni. Należy przeprowadzić w miarę jak najszybciej proces zamrażania, aby uniknąć niepotrzebnych strat wartości odżywczych oraz reakcji/procesów w żywności. Nie należy ponownie zamrażać wcześniej rozmrożonych produktów!!!
Przed schłodzeniem niektóre surowce powinny zostać zblanszowane (obgotowanie przez kilkadziesiąt sekund we wrzątku i szybkie schłodzenie, niekiedy z dodatkiem soli lub cukru): grzyby, groszek, kalafiory, szparagi, fasolka szparagowa, brukselka, włoszczyzna, marchew, szpinak i jarmuż.