Stabilizacja diety dieta
Stabilizacja diety po diecie o zredukowanej kaloryczności jest bardzo ważnym aspektem dla zachowania prawidłowej masy ciała oraz zdrowia. Od niej zależy czy unikniemy efektu jo-jo. Ale tak na prawdę to stabilizacja diety polega na utrzymaniu zmian nawyków żywieniowych, których nauczyliśmy się podczas odchudzania.
Dieta odchudzająca to często dieta (ale też zwiększona aktywność fizyczna, którą warto utrzymać) o zredukowanej kaloryczności, która powinna zakończyć się wraz z osiągnięciem prawidłowej masy ciała. Celem takiego zabiegu było przyspieszenie tempa przemiany materii, dzięki któremu umożliwi zwiększenie kaloryczności diety bez magazynowania energii w postaci tkanki tłuszczowej.
Odpowiednie gospodarowanie kalorycznością, zarówno w trakcie trwania procesu odchudzania, jak w stabilizacji diety, zapewni nam uniknięcie efektu jo-jo oraz utrzymanie prawidłowych nawyków żywieniowych, które stanowią profilaktykę chorób cywilizacyjnych.
Dlatego chciałabym się jeszcze odnieść do wprowadzenia zmian nawyków żywieniowych podczas rozpoczęcia procesu odchudzania. Odchudzanie najczęściej kojarzy się z dietą restrykcyjną (ogromnym deficytem energetycznym – kalorycznym), unikaniem łakoci, tłuszczu oraz bardzo intensywnym ćwiczeniom fizycznym. To myślenie jest błędne.
Chciałabym Ci uświadomić, że bardzo często w okresie jesienno-zimowym nie dbamy zbytnio o naszą figurę i nie pamiętamy, że to co jemy może wpływać bezpośrednio na nasze zdrowie. Gdy przychodzi wiosna, na dworze robi się już coraz cieplej … trochę późno przypominamy sobie o tym, że może należałoby się trochę odchudzić, żeby móc w czasie urlopu poleżeć na plaży w bikini 😉
Wtedy wpadamy w panikę, że może nie zdążymy zgubić te 5kg nadmiernej masy ciała. Przeglądamy pierwsze strony w Internecie o szybkiej diecie odchudzającej i oto wpędzamy się sami w wir niebezpiecznych dla zdrowia restrykcyjnych diet (np. kapuściana, Adele, kopenhaska, …). „Co nagle, to po diable” to powiedzenie tu idealnie pasuje do sytuacji.
Zdrowe odchudzanie powinno przebiegać w odpowiednim dla siebie czasie (za odchudzanie uważam jedynie zmianę nawyków żywieniowych). Systematyczne wprowadzanie po kolei nowych zmian, pozwala nauczyć się nowego nawyku, a nie tylko oczekiwanie szybkich efektów, które i tak w ostateczności zakończą się powrotem do początkowej masy ciała lub większej.
Stabilizacja diety to same zalety!!!
Efekt końcowy diety to nie tylko niższa masa ciała i szczuplej wyglądające ciało. Najważniejsze jest przecież nasze ZDROWIE.
Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko na pojawienie się chorób dietozależnych, m. in. nadciśnienie, miażdżyca, rak jelita grubego, itp. Choroby te zaliczają się do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych na świecie.
Prawidłowa masa ciała wspomaga prawidłowej pracy serca i układu odpornościowego, przyspiesza Twój metabolizm i poprawia się Twoja kondycja fizyczna.
Twój mózg jest zaopatrywany w dopaminę, która jest hormonem „szczęścia”. Dzięki niej poprawia się również Twój nastrój, który przy nadwadze lub otyłości często się wahał.
Dlatego właśnie tak istotne jest zadbanie nie tylko o wygląd, ale przede wszystkim o zdrowie i dobre samopoczucie.
Życzę Tobie powodzenia w trudach i wytrwałości w postanowieniach, bo zmiany zaczynają się w głowie.