Test na nadwrażliwość pokarmową

Test na nadwrażliwość pokarmową – okiem dietetyka

Nadwrażliwość pokarmowa rozumiana jest pod pojęciami alergii i nietolerancji pokarmowej, które charakteryzują się podobnymi objawami, ale pochodzą od 2 różnych układów. Alergia pokarmowa to negatywna reakcja na spożyty pokarm, który ma swoje podłoże w układzie odpornościowym (iimmunologicznym). Nietolerancja pokarmowa to nadmierna reakcja na spożyty pokarm objawiający się różnymi symptomami ze strony układu pokarmowego.

Na czym polega i jak wygląda test na nadwrażliwość pokarmową?

Na przykładzie testu Food Detective – pobiera się próbkę krwi włośniczkowej z palca. Na podstawie próbki w ciągu 40 min test ten pozwala określić produkty żywnościowe powodujące nadwrażliwośc organizmu czyli wywołujące za pomocą kompleksu immunologicznego stan zapalny w organizmie dając tym samym bardzo podobne objawy do innych chorób klinicznych, takich jak: zespół jelita drażliwego (IBS, cukrzyca typu 1, autyzm, depresja, migrena, stwardnienie rozsiane (SM), choroba Hashimoto, atopowe zapalenie skóry (AZS), astma, choroba Leśniewskiego Crohna, …

Wprowadzenie przy odpowiedniej współpracy z dietetykiem diety eliminacyjnej określone produkty lub grupy produktów może poprawić stan zdrowia oraz samopoczucie już po kilku dniach.

umów wizytę

Testowane produkty to są produkty powodujące najczęściej nadmierne reakcje organizmu, do których należą m. in.: zboża, orzechy, warzywa strączkowe, niektóre mięsa, ryby, skorupiaki, warzywa, owoce, jajo kurze, mleko krowie, drożdże, grzyby, czosnek, imbir, herbata, …

Przed wykonaniem testu należy na kilka dni spożywać urozmaicone pożywienie, zawierające wszystkie te produkty, aby móc wykryć immunoglobuliny (przeciwciała) klasy G (IgG) w kierunku antygenów pokarmowych. Przeciwskazaniem do wykonania oznaczenia są zaburzenia krzepliwości krwi oraz długotrwała terapia sterydowa.

Konsultacja z dietetykiem

Wskazaniami do wykonania badania są:

  • objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka, bóle brzucha, zespół jelita nadwrażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit)
  • objawy ze strony układu oddechowego (przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok)
  • objawy dermatologiczne (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski)
  • objawy ze strony układu ruchu (bóle mięśni, bóle stawów)
  • objawy ze strony układu nerwowego (migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność)
  • choroby autoimmunologiczne (nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, celiakia, choroba Hashimoto i inne)
  • inne objawy (trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD)

Dlaczego warto wykonać test na nadwrażliwość pokarmową?

Długotrwałe spożywanie produktów podrażniające zarówno układ odpornościowy jak i pokarmowy sprawią, że jednymi z konsekwencji będą uszkodzenia błony śluzowej jelit, kosmków jelitowych oraz przewlekłe choroby układu pokarmowego, a nawet choroby autoimmunologiczne.

Wczesne wykrycie i zastosowanie diety eliminacyjnej zapobiegnie powstaniu wielu z tych schorzeń oraz istnieje szansa ponownego wprowadzenia wyeliminowanych produktów do diety i większemu urozmaiceniu diety.

Test na nadwrażliwość pokarmową – dietetyk Online