Koronawirus – dieta na wzmocnienie odporności

Koronawirus – dieta na wzmocnienie odporności okiem dietetyka Poznań wesprze Twój organizm w walce z wirusem.

Koronawirusy to gatunki wirusów, należących do rodziny Coronaviridae. Nosicielami poszczególnych gatunków są ssaki, w tym nietoperze lub ptaki. wirusy te posiadają osłonkę oraz pojedynczą nić RNA. Mają one ogromnego rozmiaru genom.

Nazwa „koronawirus” wywodzi się z łac. corona oznaczającego koronę lub wieniec, ponieważ osłonki wirusów tych w mikroskopii elektronowej wydają się „ukoronowane” pierścieniem małych, przypominających żarówki struktur.

Koronawirusy atakują głównie układ oddechowy ptaków i ssaków, ale także układ nerwowy, narządy wewnętrzne, w tym narządy układu pokarmowego (żołądek i jelita).

Wirus SARS-CoV nazywa się tak od wywoływanego przez niego zespołu ciężkiej niewydolności oddechowej. W historii ludzkości odnotowano 2 ataki, tych wirusów, które w zastraszającym tempie spowodowały wybuch epidemii. Pierwszy z nich zanotowano w 2003 roku, a drugi w 2019 (covid-19).

Każdy przypadek covid-19 ma indywidualny przebieg. Niektórzy przechodzą zakażenie wirusem SARS-CoV 2 łagodnie pozostając w izolacji domowej i lecząc się objawowo, a reszta osób niestety musi być hospitalizowana i podłączona do respiratorów.

Do najczęstszych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV są: gorączka, suchy kaszel, przewlekłe uczucie zmęczenia, bóle mięśni, gardła, głowy, biegunka, zapalenie spojówek, utrata smaku i/lub węchu oraz pojawienie się wysypki skórnej lub przebarwienia palców u rąk i stóp.

Układ odpornościowy a koronawirus – jak wspomóc odporność w walce z koronawirusem? Na bieżąco eksperci ds. medycyny i żywienia zbiorowego podają najnowsze zalecenia, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Do czasu zaszczepienia całej populacji ludzkiej najskuteczniejszymi metodami prewencji zakażenia się wirusem SARS COV-2 jest stosowanie środków ochrony zdrowia (maseczki, rękawiczki lateksowe i częsta dezynfekcja rąk i powierzchni użytkowych) oraz wspieranie układu odpornościowego organizmu.

W jaki sposób możemy wspomóc układ odpornościowy w walce z koronawirusem? Czy samą dietą jesteśmy w stanie zadbać o swoje zdrowie? Czy da się zwiększyć szanse na zmniejszenie ryzyka zachorowalności na koronawirusa? Na te wszystkie odpowiedzi postaram się Wam odpowiedzieć, sięgając po wiadomości z rzetelnych źródeł.

Konsultacja z dietetykiem

Nie łatwo mi jest patrzeć jak statystyki zachorowalności i zgonów ciągle pokazują coraz większe liczby. Dlatego przychodzę dzisiaj z zaleceniami od ekspertów ds. żywienia i zdrowia publicznego. Warto jest włączyć je do swojej nowej codzienności, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Zostało przeprowadzonych już wiele badań nad wpływem różnych czynników na rozwój wirusa SARS-CoV-2. Niniejszym najważniejszymi są układ odpornościowy i oddechowy. Szczególnie podczas szalejącej na świecie pandemii należy dbać, aby nie dochodziło do stanów zapalnych.

Koronawirus – zalecenia

  • nie palenie tytoniu
  • spożywanie w miarę możliwości jak najwięcej warzyw i owoców
  • codzienna aktywność fizyczna (min. 30 min)
  • dbanie o prawidłową masę ciała
  • picie alkoholu z umiarem, najlepiej maksymalne jego ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie jego
  • wysypianie się
  • dbanie o higienę osobistą i pomieszczeń, w których przebywasz
  • dokładne mycie produktów spożywczych
  • minimalizuj stresu
  • zachowywanie odstępu między ludźmi min 1,5 m
  • zasłanianie twarzy (maseczka, przyłbica)
  • zasłanianie ust i nosa podczas kaszlu i kichania
  • zbilansowana dieta
  • wzbogacenie diety w składniki wspierające układ odpornościowy

Jak widzicie sama dieta nie jest w stanie zapewnić nam odpowiednio funkcjonującego układu odpornościowego. Mimo wszystko wprowadzenie każdego z tych zaleceń zmniejszy szanse na zachorowanie.

Jesteś wiecznie zabiegany? Denerwujesz się codziennością, napotykasz częste przeszkody na swojej drodze, denerwujesz się pracą, lub szkołą? Nie radzisz sobie ze stresem? Nie jest ujmą skorzystanie z pomocy specjalisty.

Sama byłam negatywnie nastawiona, ponieważ myślałam, że każdy ma jakieś problemy i każdy musi sam sobie radzić z tym. Ale jakiś czas temu zmieniłam nastawienie i dobrze na tym wyszłam. Czasami wystarczy po prostu się komuś wygadać lub usłyszeć wskazówki, w jaki sposób dany problem można by rozwiązać.

Często jesteśmy krótkowzroczni i nie widzimy niektórych możliwości lub boimy się z nich skorzystać. Popatrzenie na problem z innej perspektywy pomaga w ujrzeniu błędów jakie popełniamy.

W czasie, gdy Nasz układ odpornościowy jest osłabiony należy odpowiednio o siebie zadbać. Prawidłowe odżywianie się i zdrowy styl życia to tylko część zdrowych nawyków. Wyspanie się i lepsze radzenie sobie ze stresem lub jego eliminowanie jest kluczem do sukcesu, jakim jest zdrowie.

źródło dw.com

Dla stwierdzenia, czy ktoś został zarażony koronawirusem, stosuje się do tej pory test PCR. Niestety, nie daje on odpowiedzi na pytanie, czy mamy do czynienia z wirusem RNA zdolnym do przenoszenia się na innych ludzi, czy też nie. Wynik testu potwierdza jedynie obecność wirusa w organizmie danej osoby. Nie wiemy także, czy ten wirus jest żywy, czy martwy. Poza tym test PCR nie daje także odpowiedzi na pytanie, czy nasz własny układ odpornościowy przystąpił już do działania, czy mieliśmy już wcześniej do czynienia z tym wirusem i czy wytworzyliśmy stosowne przeciwciała chroniące nas przed nim.

Jak więc radzić sobie ze stresem?

Gdy się człowiek wyśpi, jest bardziej odporny na „stresujące momenty”. Myślenie jest bardziej racjonalne i taki organizm nie popada w panikę.

W stresowych sytuacjach dobrze jest zwolnić tempo na chwilę, wziąć głęboki wdech i na spokojnie się zastanowić nad odpowiednim wyjściem z tej sytuacji.

W takich sytuacjach powinniśmy mieć oparcie i możliwość porozmawiania o problemie z bliską i zaufaną nam osobą. Jeśli jest potrzebne to dobrze jest się udać do specjalisty, np. psychologa, aby poprosić o pomoc. Nie bójmy się tego!!! Każdy ma prawo do słabości. Odpowiednia osoba pomoże nam wrócić na dobre tory i wyjdziemy z tego silniejsi.

Koronawirus – dieta na wzmocnienie odporności

Jeśli jesteś alergikiem lub masz nietolerancje pokarmowe, lub podejrzewasz, że mógłbyś być udaj do specjalisty. Każde spożycie produktów spożywczych, które wywołują u Nas stan zapalny jest teraz niebezpieczniejsze.

Jeśli cierpisz na jakąkolwiek przypadłość. To właśnie teraz powinieneś?aś stosować się do zaleceń Twojego specjalisty. Nie bagatelizuj tego!

Chciałabym Was tylko przestrzec przed restrykcyjnymi „dietami” w tym okresie. To, że należy zadbać teraz o odpowiednią masę ciała nie zwalnia Nas z logicznego myślenia. Zawsze „chudnięcie” trzeba robić z głową.

Na jakie składniki pokarmowe zwrócić największą uwagę, aby wesprzeć odporność w czasie pandemii? Najbardziej istotne są antyoksydanty (polifenole, karotenoidy – beta-karoten), witamina C, D, cynk i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT).

Najważniejsze jest dobrze zbilansowanie diety pod względem makroelementów (białka, węglowodanów i tłuszczy) oraz o odpowiednim poziomie nawodnienia organizmu. Zapobiegniemy powstania stanów zapalnych w organizmie, które skutkują obniżeniem funkcjonowania układu odpornościowego.

Najlepszym źródłem beta-karotenu są: marchew, bataty, szpinak, jarmuż, brokuły, dynie, mango i morele. Cynk znajdziemy w: fasoli, ciecierzycy, soczewicy, tofu, orzechach i ziarnach, kiełkach pszenicy, jogurtach, owocach morza (ostrygach, krabach, homarach) i mięsach (wołowina, wieprzowina, ciemne mięso drobiowe).

Dobrym wspomagaczem układu odpornościowego są także, takie źródła jak: oleje rybie, w tym tran oraz immunostymulanty roślinne (aloes, aronia, czarny bez, czosnek, imbir i malina). Oczywiście nie mogło by tu zabraknąć owoców cytrusowych bogatych w witaminę C. Przeciwzapalnego działania miodu czy propolisu, także nie można pominąć.

W odporności bierze udział również tzw. drugi mózg, czyli jelita, a dokładniej mikrobiom jelitowy. Dlatego należy dbać o niego eliminując czynniki prozapalne jelit oraz stres. Dobrym wyjściem będzie suplementacja odpowiednimi szczepami bakterii, znajdującymi się w probiotykach, prebiotykach i symbiotykach.