Dieta na wzmocnienie odporności

Koronawirus

Koronawirusy to gatunki wirusów, należących do rodziny Coronaviridae. Nosicielami poszczególnych gatunków są ssaki, w tym nietoperze lub ptaki. wirusy te posiadają osłonkę oraz pojedynczą nić RNA. Mają one ogromnego rozmiaru genom.

Nazwa „koronawirus” wywodzi się z łac. corona oznaczającego koronę lub wieniec, ponieważ osłonki wirusów tych w mikroskopii elektronowej wydają się „ukoronowane” pierścieniem małych, przypominających żarówki struktur.

Koronawirusy atakują głównie układ oddechowy ptaków i ssaków, ale także układ nerwowy, narządy wewnętrzne, w tym narządy układu pokarmowego (żołądek i jelita).

Wirus SARS-CoV nazywa się tak od wywoływanego przez niego zespołu ciężkiej niewydolności oddechowej. W historii ludzkości odnotowano 2 ataki, tych wirusów, które w zastraszającym tempie spowodowały wybuch epidemii. Pierwszy z nich zanotowano w 2003 roku, a drugi w 2019 (covid-19).

Każdy przypadek covid-19 ma indywidualny przebieg. Niektórzy przechodzą zakażenie wirusem SARS-CoV 2 łagodnie pozostając w izolacji domowej i lecząc się objawowo, a reszta osób niestety musi być hospitalizowana i podłączona do respiratorów.

Do najczęstszych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV są: gorączka, suchy kaszel, przewlekłe uczucie zmęczenia, bóle mięśni, gardła, głowy, biegunka, zapalenie spojówek, utrata smaku i/lub węchu oraz pojawienie się wysypki skórnej lub przebarwienia palców u rąk i stóp.

Do czasu zaszczepienia całej populacji ludzkiej najskuteczniejszymi metodami prewencji zakażenia się wirusem SARS COV-2 jest stosowanie środków ochrony zdrowia (maseczki, rękawiczki lateksowe i częsta dezynfekcja rąk i powierzchni użytkowych) oraz wspieranie układu odpornościowego organizmu.

Zostało przeprowadzonych już wiele badań nad wpływem różnych czynników na rozwój wirusa SARS-CoV-2. Niniejszym najważniejszymi są układ odpornościowy i oddechowy. Szczególnie podczas szalejącej na świecie pandemii należy dbać, aby nie dochodziło do stanów zapalnych.

Dla stwierdzenia, czy ktoś został zarażony koronawirusem, stosuje się do tej pory test PCR. Niestety, nie daje on odpowiedzi na pytanie, czy mamy do czynienia z wirusem RNA zdolnym do przenoszenia się na innych ludzi, czy też nie. Wynik testu potwierdza jedynie obecność wirusa w organizmie danej osoby. Nie wiemy także, czy ten wirus jest żywy, czy martwy. Poza tym test PCR nie daje także odpowiedzi na pytanie, czy nasz własny układ odpornościowy przystąpił już do działania, czy mieliśmy już wcześniej do czynienia z tym wirusem i czy wytworzyliśmy stosowne przeciwciała chroniące nas przed nim.

Grypa

Grypa, czyli influensa, to zakaźna choroba wirusowa, która atakuje układ oddechowy. Jej czynnikiem wywołującym są wirusy grypy, należące do rodziny Orthomyxoviridae. Wirusy te są zazwyczaj podzielone na trzy główne typy: A, B i C, z których wirusy grypy A są najczęstszym źródłem poważnych epidemii.

Grypa charakteryzuje się nagłym początkiem objawów, które obejmują gorączkę, bóle mięśni, kaszel, katar, ból gardła, utratę apetytu, a także ogólne uczucie osłabienia. Wirusy grypy przemieszczają się drogą kropelkową, głównie podczas kichania lub kaszlu zakażonej osoby, co sprawia, że łatwo rozprzestrzenia się wśród populacji.

Co roku wirus grypy ulega mutacjom, co powoduje konieczność regularnego dostosowywania składu szczepionek przeciwgrypowych. Szczepienia są kluczowym środkiem zapobiegawczym w kontroli epidemii grypy. Osoby szczególnie narażone na poważne powikłania, takie jak dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz osoby z istniejącymi schorzeniami, są zalecane do szczepienia, aby zminimalizować ryzyko zachorowania.

W przypadku zachorowania na grypę, leczenie zazwyczaj obejmuje łagodzenie objawów, takie jak stosowanie leków przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i nawadnianie organizmu. W przypadku poważniejszych przypadków, zwłaszcza u osób z grupy ryzyka, może być konieczna hospitalizacja.

Pamiętaj, że higiena osobista, regularne mycie rąk, unikanie kontaktu z chorymi osobami i stosowanie zaleconych środków bezpieczeństwa, jak noszenie maseczek w okresach zwiększonego ryzyka, są kluczowe w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się wirusa grypy.

Przeziębienie

Przeziębienie, zwane także grypą nieżytową, to jedno z najczęstszych schorzeń, z którym ludzie mają do czynienia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Choroba ta jest spowodowana zakażeniem organizmu przez różne wirusy, najczęściej rhinowirusy.

Typowe objawy przeziębienia obejmują katar, kaszel, ból gardła, kichanie, bóle mięśni, a także ogólne uczucie zmęczenia i osłabienia. Przeziębienie przenosi się drogą kropelkową, głównie podczas kontaktu z zarażonymi kropelkami wydalanymi podczas kaszlu czy kichania.

W większości przypadków przeziębienie samoistnie ustępuje po kilku dniach, ale może wywołać znaczne dyskomforty. Leczenie zazwyczaj obejmuje łagodzenie objawów poprzez stosowanie leków przeciwbólowych, przeciwgorączkowych, płynów do płukania gardła i leków przeciwhistaminowych. Ważne jest również utrzymanie odpowiedniego nawodnienia i odpoczynku.

Przeziębienie jest różne od grypy, choć objawy obu chorób mogą się często pokrywać. Grypa, w przeciwieństwie do przeziębienia, jest wywoływana przez wirusy grypy i charakteryzuje się nagłym początkiem objawów, silniejszym bólem ciała i gorączką.

Aby unikać zarażenia, zaleca się częste mycie rąk, unikanie kontaktu z chorymi osobami, zasłanianie ust i nosa podczas kichania czy kaszlu oraz utrzymanie ogólnych zasad higieny. W przypadku utrzymujących się lub nasilających się objawów, a zwłaszcza w przypadku osób z grupy ryzyka, takich jak dzieci czy osoby starsze, warto skonsultować się z lekarzem.

Dieta na wzmocnienie odporności

  • nie pal tytoniu
  • spożywaj 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców
  • ruszaj się (min. 30 min)
  • dbaj o prawidłową masę ciała
  • pij alkohol z umiarem
  • wysypiaj się
  • relaksuj się

Istotnym elementem wsparcia odporności jest odpowiednio zbilansowana dieta, w tym odpowiednia podaż niektórych składników, takich jak: witamina A, grupa B, C, D, E oraz cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega 3). Najlepszym źródłem beta-karotenu są: marchew, bataty, szpinak, jarmuż, brokuły, dynie, mango i morele. Cynk znajdziemy w: fasoli, ciecierzycy, soczewicy, tofu, orzechach i ziarnach, kiełkach pszenicy, jogurtach, owocach morza (ostrygach, krabach, homarach) i mięsach (wołowina, wieprzowina, ciemne mięso drobiowe).

Witaminę C znajdziemy w natce pietruszki, papryce, cytrusach. Natomiast źródła kwasów omega 3 oraz witaminy D to: oleje rybie, w tym tran, orzechy, oleje roślinne, oliwa z oliwek, pestki i nasiona roślin strączkowych. Naturalnymi immunostymulantami roślinnymi są: aloes, aronia, czarny bez, czosnek, imbir i malina. Przeciwzapalnego działania miodu czy propolisu, także nie można pominąć.

W odporności bierze udział również tzw. drugi mózg, czyli jelita, a dokładniej mikrobiom jelitowy. Dlatego należy dbać o niego eliminując czynniki prozapalne jelit oraz stres. Dobrym wyjściem będzie suplementacja odpowiednimi szczepami bakterii, znajdującymi się w probiotykach i symbiotykach, a także produkty wspierające mikrobiom jelitowy, taki jak: kiszonki, maślanka, kefir, jogurt proiotyczny.

Masz pytanie?

error: Content is protected !!