Układanie diety

Układanie diety przez DIETETYK POZNAŃ opiera się na zaleceniach dietetycznych przy danej jednostce chorobowej, stanu fizjologicznego i intensywności aktywności fizycznej pacjenta.

Na konsultacji wstępnej dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny, analizuje wyniki badań laboratoryjnych oraz ewentualnie wykonuje analizę składu ciała. Na tej podstawie tworzy zindywidualizowane zalecenia dietetyczne oraz tworzy pod nie jadłospis.

Układanie idealnej i efektywnej diety jest procesem, trwającym czasem kilka wizyt. Nie istnieje schemat diet, których tak samo będą działać u różnych pacjentów. Dlatego bardzo często można się spotkać z modyfikacjami jadłospisów podczas współpracy. Nie należy się tego obawiać, gdyż jest to naturalna kolej rzeczy.

umów wizytę

Przy układaniu diety dietetyk korzysta, z takich informacji jak:

  • wieku i stanu fizjologicznego organizmu
  • zasad dietoterapii jednostek chorobowych
  • wynikach badań laboratoryjnych
  • wartości parametrów określających stan odżywienia organizmu (BMI, WHR, i innych)
  • godzin pracy pacjenta
  • ilość, częstotliwość oraz intensywność aktywności fizycznej

Odpowiednio dobrana dieta ma za zadanie nie dopuścić do wystąpienia jakichkolwiek niedoborów lub podniesienia poziomu stężenia we krwi wybranych składników odżywczych, łagodzenie objawów choroby lub ogólną poprawę zdrowia, obniżenia poziomu tkanki tłuszczowej i spadku masy ciała.

Układanie diet ma na celu profilaktykę i terapię wybranych jednostek chorobowych. Dlatego, iż aż prawie 80% poznanych jednostek chorobowych jest dietozależnych. Daje to możliwość „leczenia” żywieniowego ich.

Układanie diety – DIETETYK POZNAŃ GRUNWALD