Dietoterapia
Dietoterapia, czyli stosowanie diet terapeutycznych lub leczniczych, jako wsparcie leczenia farmakologicznego wybranych jednostek chorobowych, w tym głównie dietozależnych (cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, nadwaga i otyłość, …). Jest to odpowiednio dobrany indywidualnie dla każdego pacjenta sposób odżywiania się zmodyfikowany o podaż energii, makroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczy) oraz składników mineralnych w zależności od stanu zdrowia pacjenta.Taka dieta jest dietą okresową, ponieważ nie jest prawidłowo zbilansowana.
Dietoterapia wskazana jest przy wystąpieniu nagłego i krótkotrwałego pogorszenia zdrowia jak i przewlekłej choroby, takiej jak: choroba nowotworowa, niedoczynność/nadczynność gruczoły wydzielniczego, choroby autoimmunologiczne, cukrzyca i insulinooporność, alergia i nietolerancja pokarmowa, zaburzenia gospodarki hormonalnej i wiele innych.
Rozpoczęcie dietoterapii zalecane jest na każdym etapie rozwoju choroby. Na wprowadzenie modyfikacji w sposobie stylu życia i odżywiania się nigdy nie jest za późno. Wsparcie żywieniowe ma na celu przyspieszenie efektu farmakologicznego, zmniejszenie dolegliwości, jak i nawet poprawę samopoczucia.
Rola diety, czyli odpowiedniego sposobu odżywiania się jest jeszcze za mało doceniana, mimo iż jej skuteczność we wspieraniu leczenia wybranych jednostek jest potwierdzona wieloma badaniami klinicznymi.
Dietoterapia – rodzaje
W dietoterapi rozróżnia się ograniczenia spożywania produktów lub grup produktów oraz całkowitą eliminację poszczególnych produktów z diety. W przypadku takich chorób jak: fenyloketonuria (całkowita eliminacja białka z aminokwasem fenyloalaniny), celiakii (całkowita eliminacja glutenu).
Dietoterapia może opierać się na uzupełnianiu niedoborów witamin i składników mineralnych przy zespole złego wchłaniania lub schorzeń wybranych odcinków przewodu pokarmowego, głównie jelit.
Dietoterapia – dla kogo:
- nadwaga i otyłość
- alergia i nietolerancja pokarmowa
- choroby sercowo-naczyniowe
- choroby układu ruchu (kostno-stawowe)
- choroby skóry
- krótkotrwały i przewlekły stan zapalny organizmu
- dolegliwości lub wybrane jednostki chorobowe przewodu pokarmowego
- i wiele innych
Od czego zależy skuteczność efektów dietoterapii?
Dietoterapia jest efektywna i skuteczna TYLKO wtedy, gdy jest prawidłowo i indywidualnie dobrany program żywieniowo-suplementacyjny dla określonego przypadku pacjenta przez specjalistę oraz przestrzeganie jej wytycznych przez pacjenta.
Badania kliniczne potwierdzają, że zmiana nawyków żywieniowych na odpowiednie dla danego pacjenta oraz wprowadzenie racjonalnego sposobu żywienia się wpływa pozytywnie na stan zdrowia poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, uregulowanie poziomu glukozy i insuliny we krwi, poprawę samopoczucia, zmniejszenie częstotliwości odczuwania senności oraz zmniejszenie ryzyka powstania kolejnych jednostek chorobowych.
Dietoterapia i dietoprofilaktyka u dietetyk Online DietetykFit
Poznaj też inne usługi oferowane przez dietetyk Zuzannę Rosińską
Leczenie nadwagi i otyłości z dietetykiem Online- odchudzanie z dietetykiem