O MNIE
Zuzanna Rosińska
DIETETYK | PSYCHODIETETYK


Znajdziesz mnie na:



mgr inż. Zuzanna Rosińska
Członek Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyka.
W pracy z pacjentem kieruję się zdroworozsądkowym podejściem do odżywiania. Udowadniam, że odchudzanie może być smaczne i nie kojarzyć się z rygorystycznymi zasadami diety.
Dlatego staram się, aby moje podejście było indywidualne i dostosowane do potrzeb każdego pacjenta. Pracuję z pacjentami nad wypracowaniem zdrowych nawyków żywieniowych, a jednocześnie pomagam im w radzeniu sobie z emocjami i stresami, które często wpływają na ich wybory żywieniowe.
MOJE DOŚWIADCZENIE:
- Szpital im. Św. Jana Pawła II (Centrum Medyczne HCP) w Poznaniu – chirurgia ogólna
- Poradnia Dietetyczna Nutrivita w Poznaniu – asystentka dietetyka
- Szpital kliniczny im. Heliodora Święcickiego – oddział Gastroenterologiczny, Chorób Metabolicznych, Wewnętrznych i Dietetyki
- Szpital Miejski im. Franciszka Raszei – odział Diabetologii i Chorób Wewnętrznych
- Aestetic Clinic – dietetyk
Prace naukowe:
O mnie – kształcenie krok po kroku



2020-2023
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Dietetyka
Studia 2 stopnia na kierunku dietetyka pomogły mi ugruntować zdobytą wiedzę oraz poszerzyć horyzonty w wybranych zagadnieniach.
Temat pracy magisterskiej – „Ocena stanu wiedzy i zachowań żywieniowych pacjentów z chorobą Hashimoto”
Uzyskałam tytuł magistra dietetyki.



2017-2020
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Dietetyka
Poznałam tajniki funkcjonowania organizmu ludzkiego oraz zasady zdrowego odżywiania. Nauczyłam się podstawy żywienia w odchudzaniu oraz dietoterapii chorób cywilizacyjnych.
Temat pracy licencjackiej – „Ocena wpływu sposobu żywienia i procedury treningowej na stan odżywienia i zdolności wysiłkowe w wybranej dyscyplinie sportu”
Uzyskałam tytuł licencjonowanego dietetyka, który umożliwia mi rozpoczęcie pracy w zawodzie.



2016-2020
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu technologia żywności i żywienia człowieka
Na studiach o kierunku technologii żywności i żywieniu człowieka poznałam tajniki procesów produkcyjnych oraz zostałam wprowadzona w świat żywienia człowieka i podstaw dietetyki, który stał się moim przedmiotem zainteresowań. Dzięki temu zrozumiałam, że muszę rozpocząć studia na kierunku dietetyka.
Temat pracy inżynierskiej – „Czynniki wpływające na wybór żywności przez osoby dorosłe, a ich stan odżywienia”
Uzyskałam tytuł inżyniera technologa żywności.