O MNIE

Zuzanna Rosińska

DIETETYK | TRYCHOLOG

o mnie

Znajdziesz mnie na:

Członek Polskiego Stowarzyszenia Trychologicznego

W pracy z pacjentem kieruję się zdroworozsądkowym podejściem do odżywiania. Udowadniam, że odchudzanie może być smaczne i nie kojarzyć się z rygorystycznymi zasadami diety.

Dlatego staram się, aby moje podejście było indywidualne i dostosowane do potrzeb każdego pacjenta. Pracuję z pacjentami nad wypracowaniem zdrowych nawyków żywieniowych, a jednocześnie pomagam im w radzeniu sobie z emocjami i stresami, które często wpływają na ich wybory żywieniowe

NIE jestem zwolennikiem suplementacji diety. Moje diety są dobrze zbilansowane, więc nie trzeba stosować preparatów suplementujących Twoją dietę. Prócz sytuacji, której wymaga to Twój stan zdrowia (np. anemia lub niedokrwistość, niedoczynność tarczycy oraz niedobór wybranego składnika – do wyrównania jego poziomu we krwi).

Od października jestem studentką rocznych studiów podyplomowych na kierunku trychologia estetyczna i kosmetologiczna, jestem już po 1 semestrze. Ukończyłam zawodowy kurs trychologiczny w szkole Victoria Derm.

Prowadzę swoją praktykę zawodową jako trycholog w Aestetic Clinic (Poznań, ul. Promienista 132/1). Przeprowadzam konsultację trychologiczną podczas której doradzam preparaty do indywidualnej pielęgnacji skóry głowy i włosów, wykonuję badanie skóry głowy i włosów pod mikroskopem, tzw. trichoskopem, diagnozuję choroby skóry, a także proponuję serię zabiegów trychologicznych.

Podczas konsultacji trychologicznej przeprowadzam szczegółowy wywiad dotyczący zaobserwowanych przez Ciebie problemów skóry głowy i włosów, ogólnego stanu zdrowia, przyjmowanych leków i suplementów diety, stosowanej diety i Twojego sposobu odżywiania się oraz Twojej pielęgnacji skóry głowy i włosów.

Udzielam także porad dietetycznych przy wybranej jednostce chorobowej skóry głowy oraz w celu poprawy kondycji włosów.

MOJE DOŚWIADCZENIE:

  • Szpital im. Św. Jana Pawła II (Centrum Medyczne HCP) w Poznaniu – chirurgia ogólna
  • Poradnia Dietetyczna Nutrivita w Poznaniu – asystentka dietetyka
  • Szpital kliniczny im. Heliodora Święcickiego – oddział Gastroenterologiczny, Chorób Metabolicznych, Wewnętrznych i Dietetyki
  • Szpital Miejski im. Franciszka Raszei – odział Diabetologii i Chorób Wewnętrznych
  • Aestetic Clinic – dietetyk i trycholog
  • Szkoła kosmetologii i medycyny estetycznej Victoria Derm – Zawodowy Kurs Trychologiczny

Prace naukowe:


O mnie – kształcenie krok po kroku

Zawodowy Kurs Trychologiczny Dyplomowany TRYCHOLOG

Kurs obejmował teorię na temat anatomii włosa i skóry, chorób skóry głowy, składników w kosmetykach, zasad pielęgnacji skóry głowy oraz włosów oraz praktykę – wykonywanie zabiegów trychologicznych.

dietetyk

Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków

Jako dietetyk wedle nowych norm prawnych jestem zobligowana dołączyć do grona członków Polskiego Towarzystwa Dietetyków, aby móc legalnie świadczyć usługi dietetyczne.

Członek Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości

Jest to wyjątkowe wydarzenie w moim życiu, które wiąże się z pasją i zaangażowaniem w walkę z jednym z najważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesności – otyłością.

Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Dietetyka

Studia 2 stopnia na kierunku dietetyka pomogły mi ugruntować zdobytą wiedzę oraz poszerzyć horyzonty w wybranych zagadnieniach.

Temat pracy magisterskiej – „Ocena stanu wiedzy i zachowań żywieniowych pacjentów z chorobą Hashimoto”

Uzyskałam tytuł magistra dietetyki.

konsultacja online

Członek Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków

Moja decyzja o członkostwie PZZD wynikała z chęci braniu czynnego udziału w Stowarzyszeniu Dietetyków działając przy m.in. pracy nad regulacją prawną zawodu dietetyka.

studia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Dietetyka

Poznałam tajniki funkcjonowania organizmu ludzkiego oraz zasady zdrowego odżywiania. Nauczyłam się podstawy żywienia w odchudzaniu oraz dietoterapii chorób cywilizacyjnych.

Temat pracy licencjackiej – „Ocena wpływu sposobu żywienia i procedury treningowej na stan odżywienia i zdolności wysiłkowe w wybranej dyscyplinie sportu”

Uzyskałam tytuł licencjonowanego dietetyka, który umożliwia mi rozpoczęcie pracy w zawodzie.

studia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu technologia żywności i żywienia człowieka

Na studiach o kierunku technologii żywności i żywieniu człowieka poznałam tajniki procesów produkcyjnych oraz zostałam wprowadzona w świat żywienia człowieka i podstaw dietetyki, który stał się moim przedmiotem zainteresowań. Dzięki temu zrozumiałam, że muszę rozpocząć studia na kierunku dietetyka.

Temat pracy inżynierskiej – „Czynniki wpływające na wybór żywności przez osoby dorosłe, a ich stan odżywienia”

Uzyskałam tytuł inżyniera technologa żywności.

error: Content is protected !!