O MNIE

marmur tło

Poznajmy się lepiej

Nazywam się Zuzanna Rosińska

Jestem dietetykiem z wykształcenia i z pasji

Od 3 lat pomagam moim pacjentom eliminować błędy żywieniowe i wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe i prowadzić zdrowy tryb życia. Kieruję się indywidualnym podejściem do każdego pacjenta oraz stawiam na zdroworozsądkowe podejście do diety.

Celem mojej pracy jest poprawa jakości Twojego życia poprzez poprawę Twojego zdrowia oraz poprawę sylwetki. Dobre samopoczucie, kondycja fizyczna, przełoży się na pozytywnie na Twoje życie prywatne i zawodowe. Dieta, aktywność fizyczna oraz motywacja i wsparcie pomogą Ci to osiągnąć, a droga do tego będzie dla Ciebie przyjemnością.

dietetyk online

Dietetyk online inż. Zuzanna Rosińska

WYKSZTAŁCENIE

Ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka (specjalność kliniczna) na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Podczas studiów brałam czynny udział w Studenckim Kole Naukowym Dietetyki Klinicznej oraz Gastroenterologii.

Swoja pracę magisterską poświęciłam badaniom zachowania i stanu wiedzy na temat odżywiania osób z chorobą Hashimoto.

Od kilku lat prowadzę własną poradnię dietetyczną, w której wspieram w utracie nadmiernych kilogramów oraz poprawie stanu zdrowia poprzez trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Plan żywieniowy dostosowuje do każdego pacjenta indywidualnie pod jego preferencje żywieniowe, budżet, umiejętności kulinarne oraz innych potrzeb. We współpracy z pacjentem udzielam niezbędnych porad dietetycznych oraz odpowiadam na wszelkie wątpliwości oraz wspierać i motywować do osiągnięcia zamierzonego celu.

Regularnie biorę udział w konferencjach dla dietetyków i medyków, szkoleniach, kursach, webinarach, aktualizuję swoją wiedzę z eksperckich czasopism oraz przeglądam nowe prace i artykuły naukowe. W mediach społecznościowych dzielę się ciekawostkami dietetycznymi, poradami oraz aktualnościami dotyczącymi nowych ofert, promocji oraz zmian w poradni.

Ukończyłam także studia I stopnia (stopień inżyniera) na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka. Pracowałam w zakładzie gastronomicznym, który oferował catering dietetyczny oraz byłam odpowiedzialna za planowanie zdrowego żywienia dla żłobków i przedszkoli.

Prywatnie jestem pasjonatką szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Począwszy od zdroworozsądkowego podejścia do odżywiania. Rozumiejąc przez to, jedzenie wszystkiego na co mam ochotę, ale zachowując przy tym zdrowy umiar. Takie samo podejście mam przy współpracy z moimi pacjentami 😉 Zdrowy styl życia to także codzienna aktywność fizyczna. W miarę możliwości zawsze wybieram ruch na świeżym powietrzu, poprzez spacery czy przejażdżka rowerem. To przyjemność nie tylko dla ciała, ale też dla duszy 😉 (od razu lepszy nastrój, dzięki wydzielaniu dopaminy i endorfin)

Dodatkowo często biorę udział w rajdach rowerowych oraz zorganizowanych biegach na 5, 10 czy 15 km. W 2018 roku brałam także czynny udział w półmaratonie poznańskim (przebiegłam ponad 20 km). W swoim zakresie oczywiście, kiedy tylko znajdę możliwości i czas, chętnie zakładam sportowy strój, opaskę sportową i lecę pobiegać (z reguły ok. 3-7 km).

DOŚWIADCZENIE

Miejsca, w których zdobyłam cenne doświadczenie i umiejętności:

  • Szpital im. Św. Jana Pawła II (Centrum Medyczne HCP) w Poznaniu – chirurgia ogólna
  • Poradnia Dietetyczna Nutrivita w Poznaniu
  • Szpital kliniczny im. Heliodora Święcickiego – oddział Gastroenterologiczny, Chorób Metabolicznych, Wewnętrznych i Dietetyki
  • Szpital Miejski im. Franciszka Raszei – odział Diabetologii i Chorób Wewnętrznych

SZKOLENIA I KURSY

  • psychologia w dietetyce
  • odżywianie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych
  • HACCP
  • marketing w placówkach żywienia zbiorowego i cateringach
  • dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych
  • dietoterapia insulinooporności, cukrzycy i chorób współistniejących i zaburzeń metabolicznych
Magazyn Montessori

Magazyn Montessori

Od września 2022 roku mam możliwość jednym z członków zespołu specjalistów czasopisma Montessori.

Działalność dla rodzin z dziećmi.

Zapraszam serdecznie 😉

Prace naukowe:

10 powodów dla których warto mi zaufać:

  • WYKSZTAŁCENIE – jestem dyplomowanym dietetykiem. Ukończyłam studia magisterskie na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu
  • WIEDZA – bazuje na aktualnych doniesieniach naukowych (korzystam z dostępnych badań naukowych oraz uczęszczam regularnie na konferencje oraz szkolenia specjalistycznych)
  • PASJA – prywatnie jestem pasjonatką zdrowego stylu życia i uwielbiam zarażać tym resztę świata 😉
  • ZDROWY ROZSĄDEK – zdroworozsądkowe podejście do odżywiania się to podstawa zdrowej relacji z jedzeniem i czerpania przyjemności z życia
  • INDYWIDUALNE ZALECENIA – po przeprowadzeniu wprowadzającej konsultacji dietetycznej przygotowuję dla Ciebie indywidualne zalecenia, w których znajdziesz garść informacji o Twojej jednostce chorobowej, listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych oraz dopracowany plan żywieniowy.
  • INDYWIDUALNE PODEJŚCIE – dla mnie ogólne zasady odżywiania się przy wybranej jednostce chorobowej to tylko szablon, z którego korzystam przy układaniu planu żywieniowego mojego podopiecznego. Każdy pacjent ma swoje preferencje i potrzeby.
  • SPERSONALIZOWANY JADŁOSPIS – podchodząc do każdego pacjenta indywidualnie, przygotowując jadłospis dopasowuje go do Twoich umiejętności kulinarnych, preferencji smakowych, budżetu, grafiku pracy.
  • POSIŁKI – przygotowując jadłospis biorę pod uwagę łatwość ich przygotowania, Twoje możliwości czasowe oraz aby produkty użyte były łatwo dostępne i skrojone na Twoją kieszeń.
  • ANALIZA POSTĘPÓW – zjawiając się na konsultację kontrolną sprawdzam efekt naszej współpracy oraz omawiam następne kroki.
  • KONTAKT – podczas naszej współpracy staram się na bieżąco odpowiadać na wszelkie Twoje pytania i wątpliwości oraz informować Ciebie, gdy pojawiają się nowe oferty i promocje.

O mnie – kształcenie krok po kroku

Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Dietetyka

Studia 2 stopnia na kierunku dietetyka pomogły mi ugruntować zdobytą wiedzę oraz poszerzyć horyzonty w wybranych zagadnieniach.

Uzyskałam tytuł magistra dietetyki.

studia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Dietetyka

Poznałam tajniki funkcjonowania organizmu ludzkiego oraz zasady zdrowego odżywiania. Nauczyłam się podstawy żywienia w odchudzaniu oraz dietoterapii chorób cywilizacyjnych.

Uzyskałam tytuł licencjonowanego dietetyka, który umożliwia mi rozpoczęcie pracy w zawodzie.

studia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu technologia żywności i żywienia człowieka

Na studiach o kierunku technologii żywności i żywieniu człowieka poznałam tajniki procesów produkcyjnych oraz zostałam wprowadzona w świat żywienia człowieka i podstaw dietetyki, który stał się moim przedmiotem zainteresowań. Dzięki temu zrozumiałam, że muszę rozpocząć studia na kierunku dietetyka.

Uzyskałam tytuł inżyniera technologa żywności.

Liceum Ogólnokształcące im. KEN w Poznaniu klasa o profilu biologiczno-chemicznym

Profil biologiczno-chemiczny ukierunkował mnie na zainteresowanie się budową i funkcjonowaniem ludzkiego organizmu, m. in. układu pokarmowego oraz wpływem różnych czynników na zdrowie. Zdanie matury umożliwiło mi rozszerzyć tę wiedzę udając się na odpowiedni kierunek studiów.

DYPLOMY I CERTYFIKATY