Psychodietetyka



Psychodietetyka to dziedzina łącząca wiedzę medyczną dotyczącą medycyny, dietetyka oraz psychologii. Dzięki takiemu multidyscyplinarnemu – holistycznemu podejściu do problemów zachowań zdrowotno-żywieniowych różni specjaliści współpracując ze sobą są w stanie skuteczniej pomagać pacjentom w zmianach stylu życia i odżywiania się, które służą poprawie zdrowia, samopoczucia i samoakceptacji. Celem jest nauka świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych oraz zdrowy prowadzenie zdrowego stylu życia.
Zmiana nawyków, ze względu iż są to zachowania wyuczone i na co dzień działając podświadomie wykonujemy je automatycznie, wymagają czasu na ich oduczenie się, ale w zamian za te błędne nawyki należy nauczyć się tych prozdrowotnych dla Nas. Co dla wielu z Nas stanowi nie lada wyzwanie.
Dlatego warto udać się po pomoc do specjalisty, w tym dietetyka i psychologa, którzy skutecznie poprowadzą nas przez ten trudny i skomplikowany okres.
Psychodietetyczne podejście do zmiany nawyków żywieniowych opiera się więc na ścisłej współpracy psychologów z dietetykami, doradcami żywieniowymi, lekarzami, fizjoterapeutami i innymi specjalistami zajmującymi się zdrowiem. W takim przypadku pacjent wychodząc od dietetyka nie jest zostawiony sam sobie z listą zaleceń dietetycznych, których zazwyczaj jest dość sporo i często czujemy się wtedy przytłoczeni tą ilością i ciężko jest nam wprowadzić je wszystkie na raz w życie. Prawda?
Udanie się do następnego specjalisty, mam tu na myśli głównie psychologa, który byłby w stanie pomóc przekształcić teorię w praktykę, czyli systematyczna praca nad wdrażaniem kolejnych zaleceń od dietetyka w życie, często jest odwleczone w czasie przez brak wolnych terminów (w tym samym czasie co konsultacja dietetyczna) lub pojawiają się nieporozumienia pomiędzy specjalistami (ze względu na utrudniony kontakt między nimi).
Psychodietetyka – możliwości
Dzisiejsze możliwości edukacji kolejnych specjalistów, którzy finalnie posiadają wykształcenie – wiedzę, z obu aspektów pracy dietetyka i psychologa, ułatwiają pracę specjalistów oraz tym samym pacjenci otrzymują całościową pomoc, nie tylko listę zaleceń, ale też wsparcie i motywację w ich wprowadzaniu.
Takie holistyczne podejście do pacjenta sprzyja lepszej jakości współpracy specjalisty i pacjenta. Zwiększa to skuteczność pomocy, dzięki czemu przyspiesza to osiąganiu szybciej efektów u pacjentów.
Komu pomaga psychodietetyk?
- osobom z zaburzeniami odżywiania (nadmierna masa ciała, anoreksja, bulimia, zespół jedzenia napadowego, podjadanie nocne, …)
- osobom, którzy ponieśli wiele niepowodzeń we wcześniejszych procesach odchudzania
- osobom zmagającym się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi
- osobom, które są zdecydowane rozpocząć zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie, lecz brakuje im odpowiedniej wiedzy, motywacji i wsparcia
- nieakceptujące swojego wyglądu – sylwetki
- osobom, które utraciły kontrolę nad tym co i ile jedzą (zajadanie stresu, jedzenie emocjonalne, …)
Psychologiczne podejście do diety
Z istniejącej piramidy Maslowa wiemy, że jedzenie stanowi jeden z elementów podstawowych potrzeb fizjologicznych, aby przetrwać. Stąd wiemy, że gdy pojawi się u nas głód musimy sięgnąć po pokarm, a gdy poczujemy sytość oznacza to, że spożyliśmy już wystarczająco dużo, aby pokryć nasze zapotrzebowanie energetyczne na najbliższy czas.
Jednakże zdarza się, że spożywanie posiłków lub konkretnych produktów spożywczych ma wymiar psychologiczny. Mam tu na myśli jedzenie emocjonalne. Wiedza z zakresu odżywiania i dobre chęci w wielu przypadkach nie wystarczą, aby prowadzić zdrowy tryb życia. Odżywianie i zdrowy styl życia to skomplikowany proces, który silnie zależy od czynników psychologicznych.
To, co i ile jemy, uzależnione jest od kondycji psychicznej, przeżywanych emocji i stresu czy chociażby od otaczającego nas środowiska. Często przestajemy kontrolować się, kiedy jesteśmy zmęczeni, kiedy pojawiają się negatywne emocje, kiedy pokusa jest w zasięgu naszej ręki. A wszystko przez to, że często wiążemy jedzenie z przyjemnością. Trudno jest się oprzeć ulubionej potrawie, gdy poczujemy jej zapach lub sięgnąć TYLKO po jedną kostkę czekolady.
Kolejnym aspektem jest przechodzenie na tzw. „modne diety”, które wymagają od Nas restrykcji i zabraniają Nam jedzenia tego co lubimy. Dlatego często kończą się takie diety fiaskiem, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie jest w stanie długo na nich wytrwać. Nic dziwnego! Tylko zdroworozsądkowe podejście do diety, czyli naszego sposobu odżywiania, a właściwie nauka zdrowych nawyków żywieniowych i eliminacja błędów żywieniowych stanowi postawę naszych osiągnięć i efektów.
Finalnie udanie się do najlepszego specjalisty i otrzymanie grubego pliku zaleceń dietetycznych, jadłospisu na miesiąc oraz możliwości stałego kontaktu ze specjalistą, bez odpowiedniego podejścia do pacjenta zapewniającym mu wsparcie, motywację do wprowadzenia zmian w swoim życiu oraz praktycznego poradnika jak je właściwie wdrożyć (złota zasada – nie wszystko na raz!) i innych przydatnych informacji, pacjent nie zawsze będzie w stanie się do nich zastosować, właśnie przez aspekt psychologiczny. Tak bardzo ważny! Ale często olewany i niezrozumiany ;(
Każda zmiana w Naszym życiu potrzebuje przepracowania w głowie, co za tym idzie nie wystarczy tylko spis czynności do wykonania, lecz niezbędna jest praca nad sobą i na nowo poukładania sobie nowych nawyków. Zatem tak ważny jest aspekt psychologiczny, w takiej sytuacji!