Analiza jakości diety

Analiza jakości diety polega na analizie sposobu odżywiania się za pomocą spisywania spożywanych posiłków i wypijanych napojów oraz ewentualnie wykonywanej aktywności fizycznej w postaci dzienniczka żywieniowego. Dodatkowymi elementami mogą być miejsce spożywania posiłku oraz techniki kulinarne zastosowane do przygotowania posiłku, typu: smażenie, gotowanie, grillowanie, pieczenie, ..

Dzienniczek żywieniowy to jedna z metod stosowanych przez dietetyków do poznania nawyków żywieniowych oraz oceny spożywanej kaloryczności (czy spożywana jest nadmierna, optymalna czy niedostateczna kaloryczność). Na jej podstawie specjalista może zlokalizować błędy żywieniowe, które wymagają poprawy.

Analiza jakości diety – dzienniczek żywieniowy

Dzienniczek żywieniowy należy do jakościowo-ilościowych metod oceny jadłospisu. Oznacza to, że dietetyk na jego podstawie jest w stanie określić błędne nawyki żywieniowe oraz wartość energetyczną diety. Jest to bardzo często wykorzystywana metoda, ponieważ zakładając rzetelność i szczerość pacjenta podczas jego wypełniania, dostarcza kompleksowych niezbędnych informacji na temat zwyczajowego dnia pacjenta. Dzięki temu, że spisywana jest na bieżąco pozwala na w miarę dokładne informacje o spożytym posiłku, wypitym napoju i ewentualnie o dolegliwościach lub emocjach podczas lub po nich.

Ważne przy tym jest, aby nie ukrywać i nie koloryzować spożytych posiłków i rzetelne określanie ilości (gramatury lub miarę domową, np. łyżeczka, szklanka, opakowanie). Celem prowadzenia dzienniczka żywieniowego właśnie jest odnalezienie błędnych nawyków, aby móc pracować nad nimi.

Dietetyk, tak jak specjalista medyczny, nie ocenia pacjenta. Nie musisz mieć obawy, że zostaniesz skrytykowany za spożyte produkty.

O czym należy pamiętać sporządzając dzienniczek żywieniowy:

Najlepiej spisywać używane produkty spożywcze w trakcie lub po przygotowaniu posiłku lub tuż po jego spożyciu. Zapewni to w miarę rzetelny obraz rzeczywistej porcji posiłku i pozostałych informacji.

Należy jak najdokładniej opisać spożyte produkty spożywcze. Podając informacje takie jak: firma produktu, rodzaju pieczywa, dokładnej nazwy produktu, …

Najlepiej przed podanymi składnikami posiłku zapisać nazwę dania, np. kanapka …, owsianka …, zupa …

W dzienniczku żywieniowym zapisujemy WSZYSTKO co spożyjemy i wypijemy, nie tylko dania głównie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Nie należy zapominać o nawet pojedynczym cukierku, słonych przekąskach zjedzonych, np. podczas oglądania TV, …

Cennymi informacjami są też dawki suplementów i leków przyjętych danego dnia.

Starać się nie oszacowywać spożytych porcji „na oko”. W miarę możliwości użyj wagi kuchennej lub postaraj się określić chociaż miarę domową spożytego produktu (łyżka, szklanka, …).