Zdrowe zakupy porady
Zdrowe zakupy – nauka od podstaw. Chciałbyś jeść zdrowo, ale nie wiesz co kupić i jak sprawdzić czy na pewno kupujesz zdrowe produkty? Przeraża Cię natłok różnych rodzajów produktów? Myślisz, że aby jeść zdrowo musisz się wykosztować?
Zdrowe zakupy pomogą Ci nawet oszczędzić pieniądze, a chociażby zaoszczędzając na lekach i częstych wizytach u lekarza. Skoro tak, to już do Ciebie należy decyzja, czy lepiej zainwestować w zdrowe jedzenie czy leki i lekarzy w późniejszym czasie. Ponieważ przy niezdrowej żywności, nie ma szans aby zdrowie nie zaszwankowało nam pewnego dnia.
Polacy mają na to, takie idealnie pasujące do tego powiedzonko: „Mądry Polak po szkodzie”. Czy nie lepiej więc zapobiegać, niż leczyć.
Zdrowe zakupy
Robienie zdrowych zakupów to kluczowy krok w utrzymaniu zdrowej diety i stylu życia. Oto kilka wskazówek, jak skutecznie dokonywać zdrowych zakupów spożywczych:
- Planowanie i Lista Zakupów:
- Planuj posiłki na nadchodzący tydzień i przygotowuj listę zakupów na podstawie zapotrzebowania na składniki do tych posiłków.
- Przywiązuj się do listy, aby uniknąć zakupu zbędnych i niezdrowych produktów.
- Zakupy Po Posiłku:
- Zrób zakupy po posiłku, gdy nie jesteś głodny. To pomoże uniknąć zakupów impulsywnych niezdrowych przekąsek.
- Czytanie Etykiet:
- Sprawdzaj etykiety produktów, aby dowiedzieć się o ich składzie, wartości odżywczej i ewentualnych dodatkach. Wybieraj produkty o krótkim i zrozumiałym składzie.
- Warzywa i Owoce:
- Skup się na zakupie różnorodnych świeżych warzyw i owoców. Wybieraj sezonowe produkty, które są często tańsze i mają lepszą jakość.
- Produkty Pełnoziarniste:
- Wybieraj produkty pełnoziarniste, takie jak pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż i płatki śniadaniowe.
- Źródła Białka:
- Wybieraj chude źródła białka, takie jak chuda wołowina, drób, ryby, jaja, tofu i roślinne źródła białka.
- Nabiał i Alternatywy:
- Wybieraj chude produkty mleczne, takie jak chude mleko, jogurt naturalny czy serki twarogowe. Rozważ także alternatywy roślinne, takie jak mleko migdałowe czy sojowe.
- Tłuszcze Zdrowe:
- Wybieraj zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, orzechy, nasiona chia, oliwa z oliwek i oleje roślinne.
- Unikanie Przetworzonych Produktów:
- Ogranicz zakupy przetworzonych produktów, które często zawierają dużo soli, cukru i sztucznych dodatków.
- Czytanie Cenników:
- Porównuj ceny produktów i korzystaj z promocji, ale pamiętaj, że wyższa jakość może być czasem droższa.
- Zakupy Online:
- Rozważ robienie zakupów online, co może pomóc uniknąć zakupów impulsywnych i ułatwić planowanie posiłków.
- Minimalizowanie Fast Foodów:
- Unikaj kupowania dużych ilości przekąsek i fast foodów, które mogą sprzyjać spożywaniu niezdrowych produktów.
- Dbanie o Środowisko:
- Wybieraj produkty lokalne i sezonowe, aby wspierać lokalnych producentów i ograniczać ślad węglowy.
Pamiętaj, że zdrowe zakupy to kluczowy element zdrowej diety. Planowanie, świadomość i umiarkowanie są kluczowe dla osiągnięcia celów zdrowego stylu życia.
Z artykułu Jak jeść zdrowo i nie zbankrutować dowiesz się, że zdrowa dieta kupowana z głową nie sprawi, że wykosztujesz się do cna. Chyba, że zdrowie jest dla Ciebie mniej ważne niż nowa piękna sukienka lub nowy gadżeciarski samochód. Decyzja należy do Ciebie.
Zdrowe zakupy, czyli jakie? Po pierwsze, kupuj tylko tyle ile jesteś w stanie zjeść przez najbliższe dni/tydzień. Raczej zakupy na zapas nie pomogą Ci zaoszczędzić i zabierają miejsce nowym zdrowym produktom. Sprawdzonym trikiem jest również nie robienie zakupów, kiedy odczuwasz głód. Wtedy jesteśmy bardziej skłoni kupić więcej lub włożyć do koszyka zbędne produkty.
Aby być świadomym, jakie produkty są zdrowe polecam Ci zajrzeć po rzetelne informacje na ten temat. Zachęcam Ciebie do zapoznania się z ciekawymi artykułami na ten temat.
Zatem, jeśli już uzupełniłeś trochę wiedzy z zakresu zdrowego i ekologicznego żywienia, jak się poruszać po sklepowych półkach? Zacznij od przedziału ze świeżymi owocami i warzywami (markety mają tak zwane małe ryneczki). „Bio” oznaczone są EUROLIŚCIEM.
Dobrze jest też się zaopatrzyć w zioła i przyprawy, aby udoskonalić aromat naszych potraw, ale też wspomóc funkcjonowanie naszego organizmu dzięki zdrowotnym ich właściwością. Niektóre z nich mają nawet właściwości wpływające korzystnie na naszą przemianę materii. Najlepiej, gdyby były one świeże, np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, itp.
Dobrym wyborem, szczególnie porą jesienno-zimową, będą kiszonki. Zarówno znana wszystkim kiszona kapusta, ogórki, jak i mniej znane np. buraki, marchew, czy inne warzywa. Jedną z wielu ich właściwości jest to, że wpływają korzystnie na naszą florę bakteryjną jelit.
Produkty zbożowe pełnoziarniste (bułki, chleb, makarony, kasze), pestki, nasiona roślin strączkowych, rośliny strączkowe oraz orzechy także należą do zdrowych produktów. Bogate są w zdrowe tłuszcze, białko pełnowartościowe oraz błonnik pokarmowy.
Zdrowe tłuszcze, czyli jakie? Najlepszym źródłem tłuszczy w naszej diecie będą tłuszcze roślinne, które mają jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Do dobrych źródeł tłuszczu są takie produkty jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło klarowane do smażenia oraz produkty zawierające w swoim składzie naturalnie występujący tłuszcz (orzechy, pestki, nasiona, sery, niektóre warzywa i owoce).
Z napojów najlepszym źródłem będą kawy (świeżo mielone), herbaty (zielona lub biała), herbaty ziołowe i napary oraz soki (zalecam jednak ich samodzielne przygotowywanie w domu).
Jeśli nie możesz się oprzeć pokusie zjedzenia czegoś słodkiego to wybierz może lepiej 1 opakowanie, które starczy Ci na dłużej. Polecam Ci również wybrać jako słodycz lepiej ciasto gotowe lub kupić składniki do ciasta i przygotować je w domu. Będzie to na pewno lepszą alternatywą od wysoko przetworzonych ciastek, cukierków i batonów. A biały cukier możesz zamienić na słodzik lub zamienniki cukru.