Dodatki do żywności edukacja
Dodatki do żywności, czyli substancje, które poprawiają jakość produktów oraz wydłużają ich termin spożycia. Wyróżniamy dodatki naturalne i sztuczne. Nie mniej jednak im więcej takich składników na etykiecie produktu tym bardziej produkt przetworzony i tym samym mniej zdrowy.
(Paracelsus) Mądra maksyma mówi:
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę
Duże dawki niektórych z tych substancji jest niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Dlatego została uchwalona Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywieniu, na podstawie której wydano rozporządzenie z listą dozwolonych substancji dodawanych do żywności i ich maksymalnym poziomem w żywności.
Bardziej szczegółowa definicja dodatku do żywności podaje, że jest to substancja użyta do wytwarzania lub przygotowania środków spożywczych, obecna w gotowym produkcie dodana do żywności w celu:
- przyspieszeniu procesu produkcyjnego i zminimalizowaniu jego strat
- poprawy aromatu żywności
- zakonserwowania żywności
- zapobiegania utlenieniu się składników pokarmowych
- zapobiegania rozwarstwieniu się tłuszczu
- zagęszczenia żywności
- zżelowania żywności
- ustabilizowania składników pokarmowych
- nadania odpowiedniego smaku i koloru
- zapobiegania zbrylaniu się i powstawania piany żywności
- poprawy konsystencji i struktury żywności
- utrzymania odpowiedniej wilgotności lub suchości produktu
- gazy stabilizujące składniki pokarmowe
Dodatki do żywności – E…
E 100 – E 199 | barwniki |
E 200 – E 299 | konserwanty |
E 300 – E 399 | przeciwutleniacze i regulatory kwasowości |
E 400 – E 499 | emulgatory, środki zagęszczające, spulchniające, żelujące, itp |
E 500 – E 599 | substancje przeciwzbrylające |
E 600 – E 699 | wzmacniacze smaku |
E 900 – E 999 | środki słodzące, nabłyszczające, … |
E 1000 – E 1999 | stabilizatory, konserwanty, zagęstniki, … |
Barwniki
Są to substancje przywracające barwę produktom, które straciły ją podczas procesu produkcyjnego lub nadania nowej barwy.
Do najbardziej znanych barwników należą: kurkumina (E100), koszenila (E 120), chlorofile (E 140), karmel (E 150), karoteny (E 160), żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa (E 110), czerwień koszenilowa (E 124), czerń brylantowa (E 151), ditlenek tytanu (E 171).
Substancje konserwujące
Są to substancje stosowane w celu przedłużenia trwałości środków spożywczych przez zabezpieczenie ich przed rozkładem powodowanym przez drobnoustroje.
Do najczęściej stosowanych substancji konserwujących należą: kwas sorbowy (E 200), kwas benzoesowy (E 210), siarczany (E 220-E 230), azotany (E 230- E 255).
Przeciwutleniacze (antyoksydanty)
Są to substancje przedłużające trwałość środków spożywczych przez zabezpieczenie ich przed rozkładem ich w drodze utlenienia.
Do najbardziej znanych należą: kwas askorbinowy (E 300), tokoferole (E 301-E 309), galusany (E 310-E 312).
Środki słodzące
E 420 sorbitol
E 421 mannitol
E 953 izomalt
E 965 maltitol
E 966 laktitol
E 967 ksylitol
E 968 erytrytol
E 950 acesulfam K
E 951 aspartam
E 954 sacharyna
E 955 sukraloza
E 957 taumatyna
E 959 neohesperydyna
UWAGA!!! Aspartam jest przeciwskazany dla osób chorych na fenyloketonurię.
Dodatki do żywności – E dodatki NIE DLA ZDROWIA!!!
Dlatego uczulam Was, abyście byli świadomymi konsumentami i zawsze przed włożeniem do koszyka produkt, sprawdzali jego etykietę.
Zobacz, jak robić zdrowe zakupy.