Dieta na lato dieta
Dieta na lato to zbiór „złotych zasad”, aby sezonowo i niedrogo uzyskać piękną sylwetkę oraz zadbać o zdrowie.
Lato kojarzy się z piękną pogodą, słonecznymi, upalnymi dniami i ciepłymi nocami. Co bardziej sprzyja aktywnym stylem życia. Miłymi spacerkami pośród natury, rekreacyjnym wypadom na rower czy popływaniu w jeziorku. Warto chociaż tą porą roku zadbać o codzienną aktywność fizyczną. Ale jak wiadomo ruch jest zdrowy o każdej porze roku.
Lato to zdrowe, świeże sezonowe owoce i warzywa, takie jak: truskawki, maliny, borówki, jagody, pomidory, itp. Warto je włączyć do swojej diety, ponieważ mrożone lub te pochodzące z importu nie są już tak smaczne i nie mają już tej samej wartości odżywczej co świeże.
Upał? Kto by nie miał wtedy ochoty na lody? Zachowując odpowiednie proporcje zdrowych produktów do tych przetworzonych i słodkich, możemy sobie na nie pozwolić. Zdrowszym wyborem będzie zawsze sorbet, niż lód wytworzony na śmietanie. Mimo wszystko i tak starajmy się patrzeć na skład, jeśli musimy uważać na zawarty w produktach cukier, ponieważ zdarza się, że w sorbetach stanowi on dodatek.
Dieta na lato
Najważniejszą zasadą odżywiania się, aby schudnąć na lato i podczas trwania lata jest UMIAR i SEZONOWOŚĆ. Zasadą, która sprzyja utracie masy ciała jest ujemny bilans energetyczny. Oznacza on dostarczanie takiej ilości kalorii, która by wystarczała na pokrycie zapotrzebowania organizmu na podstawowe procesy fizjologiczne oraz energię wydatkowaną w postaci aktywności fizycznej.



Ciekawostką, a za razem często szeroko krążącym mitem jest to, że organizm spala tkankę tłuszczowo tylko miejscowo. Często spotykam się z pytaniami: „Jak pozbyć się fałdki/oponki z brzucha, Jak schudnąć z ud, Jak pozbyć się boczków, …”. Jeżeli przyjmiecie odpowiednie warunki, aby organizm mógł się pozbyć nadmiernej tkanki tłuszczowej to zapewniam, że jej ilość zmniejsza się z każdej części ciała tak samo, tylko może w niektórych miejscach nie jest ona tak spektakularna i szybko zauważalna.
Świeżość i sezonowość tyczy się surowców właściwie całorocznie, ale porą wiosenną i letnią jest to bardziej dostępne. Dlatego warto wybierać owoce, warzywa, grzyby i inne produkty spożywcze, które daje Matka Ziemia akurat w danej porze roku 🙂