Suplementacja diety

Suplementacja diety to dodatkowe przyjmowanie środków spożywczych uzupełniających codzienną dietę. Jest ona jedną z trzech głównych strategii zwalczania występowania niedoborów wśród populacji. Suplementy są dobierane indywidualnie dla każdego pod względem formy i dawki.

W skład suplementów diety mogą wchodzić również substancje wykazujące inny efekt fizjologiczny, które są uzyskiwane z roślin, alg, grzybów, porostów, produktów pochodzenia zwierzęcego (produkty pszczele, chrząstka rekina, chondroityna, a także rośliny lecznicze.

Składnikami suplementów mogą także być związki o właściwościach prozdrowotnych, takie jak wyciągi z roślin

Suplementy diety są to skoncentrowane źródła niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz niekiedy białka. Dają możliwość ich dawkowania poprzez odpowiednia ich postać, np. tabletek, kapsułek, proszku, syropu, drażetek. Cechy te upodabniają wyroby te do wyrobów leczniczych, przez co zmusiło to do odpowiedniego usankcjonowania ich stosownymi przepisami prawnymi, odróżniającymi je.

Konsultacja z dietetykiem

Dlatego należy zwracać uwagę, czy dany wyrób jest produktem leczniczym, czy tylko suplementem diety. Nawet w aptece powinno się upewnić, czy np. dana witamina D jest lekiem, czy suplementem.

Suplementy diety, tak jak inne środki spożywcze powinny posiadać swoją etykietę na opakowaniu z informacjami, takimi jak:

  • nazwę produktu
  • oznaczenie, że jest to „suplement diety”
  • określenie kategorii składników pokarmowych
  • porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i dawka maksymalna
  • stwierdzenie, że suplement nie powinien być stosowany jako zamiennik posiłku
  • informacja o warunkach jego przechowywania
  • skład suplementu oraz ilości składników i ich pokrycie dziennego zapotrzebowania

Na podstawie opinii ekspertów Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności zostały spisane odpowiednie rozporządzenia określające warunkowanie produkcji suplementów.

Maksymalne ilości substancji aktywnych w suplementach diety należy wyliczyć na podstawie górnego bezpiecznego poziomu spożycia (Upper Tolerable Intake Level – UL).

Suplementacja diety przeznaczona jest dla ogółu populacji oraz wyszczególnionych grup populacyjnych, m. in. dla dzieci, dla kobiet w ciąży i karmiących, dla mężczyzn, dla osób starszych, dla sportowców czy też dla osób odchudzających się.

Suplementacja diety – bezpieczeństwo

Aby stwierdzić, czy suplementacja diety jest wskazana, czyli czy występują niedobory składników odżywczych, należy wykonać badania biochemiczne. Najczęściej materiałem do badań jest krew lub mocz. Inaczej istnieje ryzyko przyjmowania zbyt dużych dawek.

Suplementy diety mogą mieć w swoim składzie substancje, które będą wchodzić w reakcje z przyjmowanymi lekami. Mogą mieć wielotorowe działanie: hamujące przyswajalność lub działanie antagonistyczne do leków.

Substancje zawarte w suplementach diety mogą również zmniejszać wchłaniania korzystnych substancji dla organizmu, a zwiększać wchłaniania toksyn lub substancji szkodliwych. Dlatego suplementacja musi się odbywać najlepiej pod kontrolą specjalisty, np. dietetyka.

Podczas przyjmowania suplementów diety należy uważać na produkty, które kupujemy w sklepach. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty wzbogacane i produkty, które są dobrym źródłem suplementowanego składnika. Należy wtedy proporcjonalnie zmniejszyć dawkę suplementu diety.

Każda integracja w sposobie żywienia, czy to wzbogacanie interwencyjne, czy indywidualna suplementacja diety, powinna iść w parze ze zwiększeniem świadomości populacji oraz odpowiedniej edukacji żywieniowo-zdrowotnej.

Przyjmowanie suplementów, tak jak leków, powinno być odpowiednio dokumentowane i dołączone do dokumentów medycznych.