Dieta w atopowym zapaleniu skóry dieta
Dieta w atopowym zapaleniu skóry (AZS) wspomaga leczenie farmakologiczne.
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą, nawrotową, zapalną chorobą skóry, która może współwystępować z innymi chorobami atopowymi, takimi jak astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa czy alergia pokarmowa. Na jego etiopatogenezę składa się wiele czynników (m. in. genetyczne, środowiskowe – stres, immunologiczne i skórne).
Jest to choroba znacząco obniżająca jakość życia poprzez okresowe nawroty stanów zapalnych oraz wyprysków skórnych typu egzemy.
Wielu pacjentów wymaga intensywnego leczenia miejscowego, a część najciężej chorych – także systemowej terapii immunosupresyjnej. Terapia farmakologiczna często wiąże się z wieloma objawami skutków ubocznych stosowanych leków. Często właśnie dlatego wzrasta zainteresowanie alternatywnymi sposobami leczenia AZS.
Jedną i dość skuteczną metodą wspomagającą leczenie jest odpowiednio dobrana dieta.
Najnowsze badania donoszą, iż atopowe zapalenie skóry może mieć swoje podłoże w alergii pokarmowej. Wyniki wielu badań sugerują, że w przypadku niektórych pacjentów z AZS pewne pokarmy mogą prowadzić do zaostrzenia zmian skórnych. Dla niektórych pacjentów może być pomocna zastosowana dieta eliminacyjna, eliminująca z diety niektóre pokarmy przyczyniające się do zaostrzenia zmian zapalnych w organizmie.
Dieta w atopowym zapaleniu skóry
W sytuacji kiedy przynajmniej jeden z rodziców jest dotknięty alergią pokarmową należy przedłużyć karmienie piersią do co najmniej 6 miesiąca życia.
W przypadku niewystraczającej ilości pokarmu lub niemożności karmienia piersią należy wybierać hipoalergiczne mleko modyfikowane. Oznaczone jest ono symbolem HA. Przy zdiagnozowaniu AZS u niemowlęcia należy wybrać mieszkankę mleczną zawierającą hydrolizaty białkowe (np. Neocate, Nutramigen AA, Pregomine).
Produkty potencjalnie alergizujące należy wprowadzić możliwie najpóźniej (zalecane jest dopiero od 7-8 miesiąca) ostrożnie z długim okresem przerwy pomiędzy nimi. Wprowadzenie produktów zawierających gluten dopiero w 9 miesiącu życia, jajka, ryby i owoce egzotyczne, seler, groszek w 12 miesiącu życia. Natomiast orzechy w 36 miesiącu życia.
U dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych należy dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę oraz o właściwą florę bakteryjną jelit. Najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety prebiotyków oraz probiotyków. Nie mniej jednak należy być pod stałą kontrolą pediatryczną. Produktami wspierającymi mikroflorę jelit dla dzieci na rynku są, np: Bebilon pepti, Nutramigen LGG, Hipp Plus.
Kobietom w ciąży zaleca się unikanie produktów na bazie orzeszków ziemnych oraz owoców oleistych. W przypadku skłonności do alergii odradza się również spożywanie: jajek, ryb i mleka. U kobiet w ciąży także rekomenduje się spożywanie prebiotyków i suplementację probiotyków.
W diecie kobiet ciężarnych nie powinno zabraknąć kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 oraz odpowiedniej podaży witaminy D.
Osobom, u których występuje AZS odradza się bezwzględne nadmierne wykluczanie niektórych grup produktów bez ówczesnego skontaktowania się ze specjalistą, np. dietetykiem lub lekarzem rodzinnym.