Siemię lniane

Siemię lniane jest jedną z najstarszych znanych roślin uprawnych. Jego nasiona mają prozdrowotne działanie. Poprawiają profil lipidowy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL i triglicerydów. Zmniejszają dolegliwości związane z okresem menopauzy, przewodem pokarmowym (głównie jelit), a także mają działanie przeciwnowotworowe.

Siemię jest źródłem łatwo strawnego i pełnowartościowego białka. W jego składzie znajdziemy takie aminokwasy jak: glutamina i arginina, które wywierają korzystne działanie na nasz układ odpornościowy, oraz cysteina i metionina (cysteina – detoks, a metionina – odtruwanie i działanie przeciwzapalne)

Siemię lniane jest dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego. Jest to kwas należący do rodziny kwasów wielonienasyconych omega 3. Siemię zawiera również śluz, który jest odporny na enzymy trawienne. Co sprawia, że siemię jest stosowane u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą refluksową, owrzodzeniami przełyka oraz przy zatruciach substancjami żrącymi.

Ma on też właściwości polepszające stan skóry, włosów i paznokci. Udowodniono również jego przeciwzapalne działanie oraz hamujące procesy zapalne w organizmie.

Siemię lniane są bogatym źródłem pożytecznych lignin, które właśnie m.in. pomagają kobietom w dolegliwościach w okresie menopauzalnym. Ligniny posiadają właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego regulują cykl miesiączkowy.

Ze względu na dość sporą zawartość błonnika pokarmowego ma wielofunkcyjne działanie zdrowotne na organizm. Ze względu na zawartość błonnika i lignin może regulować stężenie cukru we krwi.

Siemię lniane – zastosowanie w żywności

Siemię lniane można stosować w kuchni. Przede wszystkim ze względu na jego korzystne właściwości sensoryczne. Najczęściej używany w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Z jego nasion produkuje się znany olej lniany (tzw. rydzowy).

Ze względu na szybkie utlenianie związków zaleca się mielenie nasion na bieżąco i obróbkę termiczną, ponieważ wydostają się z nich szkodliwe związki cyjanowe. Mogą być one dodatkami do jogurtu, owsianki, koktajli owocowych i domowego pieczywa.

Nasiona zalane wrzątkiem mają postać gęstego kisielu, który ma właściwości lekko przeczyszczające i przyspieszające perystaltykę jelit.

Siemię można dodawać do wielu potraw, dzięki temu zyskują one na wartościach odżywczych.