Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe – czym są? Czym jest alergia krzyżowa? Jak je leczyć?

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego (odpornościowego) na kontakt z czynnikiem, tzw. alergenem. Związane jest to z powstawaniem swoistych przeciwciał klasy IgE, które po związaniu z antygenem prowadzą do uwolnienia substancji stanu zapalnego, np. histaminy. Może przebiegać łagodnie, w postaci kataru lub łzawienia, aż po stan zagrażający życiu, np. wstrząs anafilaktyczny.

Przyczyną alergii są zanieczyszczenia (chemikaliami, pestycydami, metalami ciężkimi) oraz nadmierna higienizacja środowiska (środkami ochrony roślin), sztuczne dodatki do żywności, zespół nieszczelnego jelita oraz niedobory składników odżywczych. Główną przyczyną występowania alergii jest niewłaściwa reakcja układu odpornościowego na niektóre białka.

umów wizytę

Bardzo często przy występowaniu alergii wziewnych następuje alergia krzyżowa z niektórymi produktami spożywczymi. Na przykład przy występowaniu alergii na pszenicę, organizm reaguje negatywnie przy spożyciu melona. Podobnie w przypadku pyłków brzozy i surowych jabłek lub marchwi.

W diecie stosuje się eliminację produktów alergizujących, aby po zastosowaniu leczenia farmakologicznego systematycznie wprowadzać je z powrotem do diety. Należy również wyeliminować z diety żywność przetworzoną, zawierającą sztuczne dodatki do żywności, ograniczyć ryzyko spożycia metali ciężkich, pestycydów z żywnością oraz niestosowanie silnych środków czystości.

Przy występowaniu niedoborów, takich składników jak: witamina C, cynk, wapń, witamina D, rutyna, kwasy tłuszczowe omega 3, alkiloglicerole oraz skwalen, zaleca się ich suplementację. Rekomenduje się także naparów lub wywarów z rumianku, pokrzywy lub wypijanie łyżki oleju z czarnuszki siewnej.

Konsultacja z dietetykiem

Alergie pokarmowe – dietetyk Online DietetyjFit

Zapraszam do zapoznania się z CENNIKIEM usług dietetycznych