Aquafaba

Aquafaba to najnowszy hit wielbicieli zdrowego żywienia, szczególnie wegetarian.

Kupujesz cieciorkę lub inne rośliny strączkowe w zalewie? Nie wylewaj zalewy! Wiesz, że jest wartościowym składnikiem potraw, co odkrył francuski kucharz Joël Roessel w 2012 roku. Jego celem było znalezienie alternatywy dla jajek, więc eksperymentował z płynami po konserwach.

Nazwa aquafaba wzięła się ze zlepka słów „aqua” oznaczającego wodę oraz „faba” – ziarno fasoli.

Aquafaba jest niskokaloryczna, ponieważ 1 łyżka ma tylko ok 5 kcal. Wstępnie ustalono, że jest ona źródłem cennych antyoksydantów oraz witamin z grupy B. Nie zawiera ona glutenu, dlatego jest idealnym składnikiem potraw osób chorych na celiakię lub alergików na gluten.

Składnikami aquafaby są tylko białka i skrobia. Dlatego zachowuje sie podobnie jak białko jajka. Można ubić go na puszystą pianę i przygotować z tego np. bezy wegańskie.

Można również przygotować muz czekoladowy, dodając do aquafaby roztopioną czekoladę. Ostatnio aquafaba stała się hitem dla osób odżywiających się zdrowo. Udostępniają coraz to nowsze pomysły na przepisy z jej użyciem.

Uważam, że to świetny sposób na nie marnowanie żywności. Każda obierka, płyn lub inne wytwory powstawające przy produkcji żywności powinny znaleźć swoje zastosowanie w kuchni lub innych dziedzinach gospodarki.

Zachęcam Was gorąco do zapoznania się z pomysłami na świetne dania i desery z użyciem właśnie aquafaby. Mam nadzieję, że artykuł ten zainteresował Cię i sprawił, że dowiedziałeś się czegoś nowego ze świata żywności.

Może i Ty wymyślisz sposób na niemarnowanie żywności i wymyślisz zastosowanie dla nowego surowca.