Bezpieczeństwo żywności

Co oznacza „bezpieczeństwo żywności? Dlaczego ono jest tak istotne w dzisiejszych czasach? Jak żywność może nam zagrażać? Przed jakim zadaniem stoją producenci żywności? Na te wszystkie pytania postaram się odpowiedzieć.

Wszystkie dodatki do żywności, czyli m. in.: barwniki, konserwanty, środki spulchniające i wiele innych stanowią potencjalne zagrożenie dla ludzkiego organizmu. Może nie od razu, od dziś, od jutra, ale za kilka lub kilkanaście lat skutki ich długotrwałego oddziaływania będą widoczne.

Wszystkie substancje sztucznie wytworzone w laboratorium może i wydają się bardziej „fit”, ale to cichy zabójca, który na przestrzeni czasu da się poznać.

Nasz świat ludzi liczy miliardy osób, jak nie więcej istot do wykarmienia. Cofając się w czasie o kilka tysięcy lat wcześniej, sytuacja była inna. Ludzi było mniej, co tym samym oznacza mniejsze zapotrzebowanie na pokarm. Naturalne zasoby , będące źródłem pokarmu nadążały się regenerować.

Dzisiaj to problem producentów żywności, w jaki sposób dostarczyć pożywienie na skalę światową i jednocześnie nie narażając przy tym zasobów natury. Najprostszym i najtańszym sposobem było wytworzenie sztucznie składników żywności.

Bezpieczeństwo żywności – utrapienie naszych czasów

Część ryb zatruta jest mikrocząsteczkami metali, pola uprawne znajdujące się w pobliżu fabryk przemysłowych również stanowią niebezpieczeństwo. Idąc dalej, kolejnym elementem łańcucha pokarmowego są zwierzęta odżywiające się zakażonymi trawami, paszami również mają wpływ na nasze podtruwanie.

Postęp naukowo-techniczny nie dotyczy tylko samych składników żywności, ale również metod jej obróbki i utrwalania. Oczywiście istnieją na tyle bezpieczne metody obchodzenia się z żywnością, ale zawsze jest niesie za sobą ryzyko.

Niebezpieczne są dla naszego zdrowia i życia jednocześnie drobnoustroje, a najbardziej te chorobotwórcze. Nie jesteśmy do końca w stanie ich wyeliminować, a jedynie zmniejszamy ich ilość oraz zdolność do rozmnażania się lub groźnego oddziaływania.