Dieta a covid-19

W dobie pandemii bardzo ważnym aspektem jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, aby był gotowy do walki z tak groźnym wirusem. Według badań to właśnie bezpośrednią przyczyną śmierci z powodu COVID-19 jest atak układu immunologicznego na objęte infekcją tkanki.

Dochodzi wtedy do zjawiska tzw. burzą cytokin spowodowanej deregulacją odpowiedzi odpornościowej. Dlatego tak ważne jest, aby zawsze, a w szczególności podczas pandemii dbać o dobrą kondycję układu odpornościowego.

Dieta odgrywa istotną rolę w wsparciu układu odpornościowego i ogólnym zdrowiu organizmu, a więc ma również znaczenie w kontekście COVID-19.

Wprowadzanie odpowiednich składników odżywczych w diecie może pomóc w wzmocnieniu układu odpornościowego. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, D, cynk i selen, odgrywają istotną rolę w obronie organizmu przed infekcjami.

Ważne jest, aby spożywać różnorodne i zrównoważone posiłki. Obejmuje to owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, białko (np. z kurczaka, ryb, fasoli) i zdrowe tłuszcze (np. z awokado, orzechów). Unikaj nadmiaru przetworzonej żywności i słodzonych napojów.

Picie odpowiedniej ilości wody jest kluczowe dla zdrowia ogólnego. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie, zwłaszcza jeśli wystąpią objawy COVID-19, takie jak gorączka i biegunka. Słodzone napoje i alkohol mogą osłabiać układ odpornościowy i obniżać ogólną kondycję zdrowotną.

W niektórych przypadkach, zwłaszcza w okresach braku słońca, suplementacja witaminą D może być korzystna. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Dbaj o zachowanie odpowiedniej kaloryczności, szczególnie jeśli wystąpi utrata apetytu związana z infekcją. W przypadku wystąpienia objawów COVID-19, takich jak utrata smaku lub zapachu, możliwe jest, że pojawia się zmieniony apetyt. Ważne jest, aby dostosować dietę do swoich indywidualnych potrzeb, dbając o odpowiednią kaloryczność i nawodnienie.

Pamiętaj, że dieta to tylko jeden z wielu czynników wpływających na zdrowie w kontekście COVID-19. Ważne jest również przestrzeganie zaleceń zdrowia publicznego, takich jak noszenie maseczek, utrzymywanie dystansu społecznego i częste mycie rąk. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące diety w związku z COVID-19, warto skonsultować się z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem.

Choroby cywilizacyjne a covid-19

Eksperci i badacze zwracają szczególną uwagę na zwiększenie ryzyka zakażenia koronawirusem przez osoby z współistniejącymi chorobami cywilizacyjnymi. m. in.: cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, dysbioza jelitowa. Predysponują one do cięższego przebycia zakażenia wirusem covid-19 i dlatego umieszczone zostały one na liście czynników ryzyka.

Dlatego teraz w szczególności rekomendowane jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała i parametrów metabolicznych (głównie zawartości tkanki tłuszczowej). Dlatego zaleca się, w szczególności, dbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i kontrolę parametrów składu ciała oraz masy ciała.

Odsetek śmiertelności u diabetyków wynosi aż 7,3%. Przyczyna tego jest większa podatność na infekcje (bakteryjne, wirusowe). Ryzyko powikłań grypy w tej grupie osób jest wyższe. Trzeba pamiętać, że nieprawidłowa glikemia przyczynia się do zmian naczyniowych, w tym kapilarach płucnych.

Dieta a covid-19 – czynniki ryzyka powikłań

Cukrzyca mikroangiopatia może wpływać na pojemność płucną i jakość wentylacji. Zatem cukrzycy powinni w tym czasie utrzymywać poziom glukozy we krwi na poziomie od 3,9 do 10 mmol/l, aby zmniejszyć ryzyko powikłań i zgonu.

Nadwaga i otyłość także jest czynnikiem ryzyka, ze względu na powstające w ich skutek powikłań, jako chorób współistniejących: cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. Układ immunologiczny osób z otyłością działa mniej wydajnie, dlatego może im trudniej walczyć z infekcją.

Otyłość wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, co związane jest z ciągłą produkcją cytokin prozapalnych, wywołując burzę cytokin. Sama nadmierna masa ciała utrudnia prawidłową wentylację, stanowi ucisk na przeponę i inne narządy.

Przewlekły stan zapalny, występująca otyłość i jej powikłań uszkadza mikrobiom jelitowy. Stanowi on o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Nazywany jest „drugim mózgiem”, jest połączenie w osi jelita-mózg. Zatem należy dbać o prawidłowe funkcjonowanie jelit i flory bakteryjnej.

error: Content is protected !!