Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa – wsparcie żywieniowe leczenia farmakologicznego w schorzeniach trzustki

Do najczęstszych schorzeń trzustki należą zapalenia: ostre, przewlekłe oraz autoimmunologiczne. Przyczyną jest przedwczesna aktywacja enzymów produkowanych w trzustce, nadmiernym spożyciem alkoholu oraz nieprawidłowym funkcjonowaniu pęcherzyka i dróg żółciowych. Skutkuje to uszkodzeniem miąższu tkanek trzustki i zastępowaniem jej tkanką łączną włóknistą. W efekcie następuje jej niewydolność.

Jednymi z objawów schorzeń trzustkowych są: wzdęcia, biegunki tłuszczowe, wymioty, objawy dyspeptyczne, hiperglikemia (podwyższony poziom glukozy we krwi) oraz zaburzenia tolerancji glukozy, a nawet cukrzyca. Może pojawić się ogólna utrata apetytu, w skutek czego można u takiej osoby zaobserwować spadek masy ciała. Przez to także zwiększone jest ryzyko powstania niedoborów odżywczych.

Nadmienić należy, że dieta podczas pobytu w szpitalu w przypadku zaostrzenia choroby różni się od diety stosowanej w warunkach domowych.

umów wizytę

Aby wspomóc leczenie farmakologiczne odpowiednim żywieniem należy całkowicie zrezygnować z alkoholu oraz palenia papierosów. Należy zadbać o prawidłową zawartość witaminy D w organizmie poprzez częste wystawianie się na promienie słoneczne oraz spożywać produkty bogate w witaminę D (ryby morskie, nabiał i produkty mleczne, tłuszcze roślinne). Najważniejsze aby dieta była prawidłowo zbilansowana.

Dodatkowo wprowadza się odpowiednie zmiany w diecie dopasowując do przypadku i ewentualnego występowania chorób współistniejących, w tym np. cukrzycę.

Dieta trzustkowa jest dietą opartą na potrawach lekkostrawnych, z ograniczeniem podaży tłuszczy oraz błonnika pokarmowego. Posiłki nie powinny być zbyt obfite, to znaczy lepszą opcją jest spożywanie posiłków częściej a mniejsze porcje.

Konsultacja z dietetykiem

Dozwolonymi produktami są: pieczywo jasne i czerstwe, chude mięso, niskotłuszczowy nabiał oraz gotowane warzywa i owoce. Bezwzględnie należy wyeliminować z diety takie produkty jak: pełnoziarniste produkty zbożowe, kwaśne przetwory mleczne, wędzone i konserwowe przetwory, mięsa peklowane, podroby i tłuste przetwory mięsne, surowe owoce i warzywa, warzywa ciężkostrawne i wzdymające, słodycze oraz wyroby ciastkarskie zawierające kakao i tłuszcz oraz napoje gazowane i słodzone.

W jadłospisie także nie powinny się znaleźć takie potrawy jak: smażone, pieczone w tłuszczu, zupy na wywarach mięsnych i grzybowych, zupy z dodatkiem zasmażek i zabielanych śmietaną.

Dieta trzustkowa – dietetyk Poznań Zuzanna Rosińska DietetykFit

Zachęcam do zapoznania się z CENNIKIEM usług dietetycznych