Przegląd najnowszych diet alternatywnych

Przegląd najnowszych diet alternatywnych pozwoli Tobie drogi czytelniku zapoznać się z modnymi dietami, a ja przedstawię Ci moją opinię z perspektywy dietetyka.

Intermittent fasting (IF)

Tzw. okresowa głodówka, okno żywieniowe/okno metaboliczne/przerywany post. Polega ona na zastosowaniu diety o restrykcyjnie obniżonej kaloryczności, rzędu 400-600 kcal, przez kilka dni w tygodniu. W resztę dni spożywa się posiłki, tak aby pokryły normalne zapotrzebowanie energetyczne. Jest także inny rodzaj tej diety, w którym wyznacza się okresy spożywania posiłków i okresy postu.

Zastosowanie tej diety sprzyja szybkiej redukcji masy ciała, wraz ze zmniejszeniem zawartości tkanki tłuszczowej. z uwagi na niską podaż białka w diecie może doprowadzić do zmniejszenia masy mięśniowej. Jednakże taki sposób odżywiania się może przyczynić się do insulinooporności komórek mięśniowych (ale taka krótkotrwała głodówka może przynieść pozytywne efekty u osób, które chorują już na nią), a nawet zwiększenie ilości trójglicerydów w wątrobie i w mięśniach nawet u osób szczupłych. Dodatkowo może ona spowodować w przyszłości napady kompulsywnego objadania się, rozstrojenie gospodarki hormonalnej oraz wahania nastrojów.

Reverse diet (dieta odwrócona)

Jest to dieta najczęściej stosowana przez sportowców, ale ostatnio budzi wielkie zainteresowanie wśród internautów. Polega ona na stopniowym zwiększaniu energetyczności diety wraz ze zwiększeniem wydatku energetycznego, aby zachować bilans energetyczny. Stwierdzono, że może ona trwać od 4-12 tygodni. Po czym można powrócić do poprzedniej wartości kaloryczności diety, ale ze wzięciem pod uwagę wydatku energetycznego, aby kaloryczność ta nie była zbyt mała lub zbyt duża. Spekuluje się, iż taka krótkotrwała dieta ma właściwości 'podkręcające” metabolizm oraz zmniejszająca ilość magazynowanej tkanki tłuszczowej. Natomiast naukowcy wciąż wykonują badania nad bezpieczeństwem jej stosowania

UWAGA!!! Nie jest to dieta dla osób z nadwagą lub otyłych.

Konsultacja z dietetykiem

Dieta SIRT („dieta Adele”)

Sirtuiny to grupa 7 białek występujących w organizmie, które są odpowiedzialne za, m. in. metabolizm, stany zapalne, długość życia i wiele innych funkcji. Niektóre naturalnie pochodzące związki roślinne mogą przyczyniać się do podnoszenia stężenia tych białek. Stąd nazwa takiej żywności „sirtfoods”. Do takich produktów zaliczane są: oliwki, zielona herbata, kurkumina, cebula, gryka, czerwone wino, gorzka czekolada, kawa, kapary, jarmuż, lubczyk, rukola, soja, natka pietruszki, truskawki, orzechy włoskie, daktyle, ryby i czerwona cykoria.

Dieta SIRT składa się z 2 etapów. Pierwszym z nich jest restrykcyjne ograniczenie kaloryczności diety do 1000-1500 kcal, a następnie powrotu do normalnej kaloryczności z zachowaniem spożywania sirtfoods. Tak niska kaloryczność może doprowadzić, najpierw do utraty wody, glikogenu i tkanki tłuszczowej (ponieważ organizm musi czerpać w takiej sytuacji z zapasów). Jeśli zwiększymy znów kaloryczność diety to organizm automatycznie zacznie magazynować zapasy glikogenu i tkanki tłuszczowej w obawie, że w przyszłości ponownie może zabraknąć dostarczenia energii.

Zatem, czy stosowanie diet alternatywnych jest bezpieczne dla zdrowia?

I tak, i nie. Jak już mogliście wcześniej przeczytać zastosowanie diety IF ma tylko sen u osób z insulinoopornością, ale mimo wszystko zalecałabym ostrożność i nie robiła tego na własną rękę. Każda nie umiejętnie przeprowadzona dieta może nieść za sobą konsekwencje zdrowotne.

Wszystkie wyżej wymienione diety są dietami restrykcyjnymi i należy o tym pamiętać. Nawet stosowana przez bardzo krótki okres czasu może spowodować rozchwianie funkcjonowania i pracy organizmu. Mam nadzieję, że od teraz będziesz świadomym konsumentem i nie przyjdzie Ci do głowy narażanie swojego organizmu na zbyt niebezpieczne diety.

Przegląd najnowszych diet alternatywnych – dietetyk Online