Sposób na podjadanie dieta
Sposób na podjadanie to u każdego z Nas jest zmianą nawyków żywieniowych. Podjadanie między posiłkami to jedna z przyczyn powstawania nadwyżki kalorycznej.
Przyczyny
- zajadanie nudy
- nawyk podjadanie w trakcie seansu filmowego
- nadmiar stresu wiąże się z większym apetytem (ale nie fizycznym uczuciem głodu)
- potrzeba zmiany uczucia smaku w ustach
- jedzenie oczami (chęć zjedzenia czegoś atrakcyjnie wyglądającego bez uczucia głodu)
- kulturalne nie odmawianie jedzenia podczas gościny
Powyżej przedstawiłam najczęstsze sytuacje, w których dochodzi do podjadania. Oczywiście podjadanie nie musi się tylko kojarzyć z czymś słodkim. Każdy produkt/potrawa zjedzona dodatkowo dostarcza logicznie myśląc więcej energii.
Sposoby na podjadanie
Bardzo istotnym elementem zapobiegającym podjadaniu jest regularne spożywanie posiłków oraz ich bilansowanie. Zarówno pod względem kalorycznym, ale też i kolorystycznym i smakowym.
Lepiej jest zjeść 5-6 posiłków dziennie w zbliżonych odstępach czasu niż 2-3 posiłki w długim odstępie czasu. Super rozwiązaniem jest także połączenia smakowe w każdym daniu. Zapobiegnie to chęci podjedzenia czegoś o brakującym smaku uprzednio zjedzonego posiłku.
Dobrze jest również popracować nad swoim stanem emocjonalnym lub „odłączyć” uczucie apetytu od emocji (zarówno tych dobrych i tych złych). Najlepiej jest także podjąć próbę oduczenia nawyku spożywania czegokolwiek przed telewizorem i pracą przy komputerze.
Odpowiednie zbilansowanie posiłków oraz ich regularne spożywanie zapewnia dłuższe uczucie nasycenia. Żołądek będzie spokojny, że zostanie mu dostarczone pożywienie o określonym czasie. Organizm, który otrzymuje żywność o nieregularnej porze magazynuje energię pod postacią tkanki tłuszczowej.
Nie mogłabym nie wspomnieć o nocnym podjadaniu. W nocy nasz organizm jest w fazie regeneracji. Dlatego nie powinniśmy doprowadzać do ponownej pracy narządów podczas trawienia następnego posiłku.
Uczucie głodu nocnego może być wywołane procesami zużywania energii na podstawowe czynności organizmu, aby podtrzymać funkcje życiowe (oddychanie, bicie serca, itp.). Budzimy się rano z tak zwanymi „pustym bakiem”. Dlatego tak ważne jest spożywanie pierwszego śniadania.
Ograniczenie podjadania obniży ryzyko cukrzycy. Właściwy i racjonalny tryb odżywiania jest tak samo ważny jak skład naszej diety.