Probiotyki edukacja
Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy żywych mikroorganizmów, które spożywane w odpowiednich dawkach wywołują pozytywne efekty dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mogą one działać miejscowo lub ogólnoustrojowo, poprawiają stan zdrowia i ograniczają ryzyko zachorowania. Są wykorzystywane do produkcji żywności funkcjonalnej i prebiotyków (środków spożywczych wspomagających wzrost dobrych bakterii w organizmie).
Probiotyki powinny być zdolne do przeżycia w przewodzie pokarmowym. Z tego względu muszą być odporne na działanie na enzymy trawienne, soku żołądkowego i żółci. Muszą być również odporne na bakteriofagi i stabilne genetycznie. Mają zdolność do fermentacji węglowodanów oraz wytwarzają kwas mlekowy.
Probiotyki pełnią istotną rolę we wspomaganiu układu odpornościowego. Mogą stymulować odpowiedź humoralną i komórkową. Zwiększają produkcję przeciwciał. Ułatwiają odbudowę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Ułatwiają leczenie zaburzeń, tj. biegunki, zaparcia, zapalenie jelit i innych związanych z układem pokarmowym.
Probiotyki cechują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu mają wpływ na zahamowanie rozwoju i możliwość niszczenia bakterii patogennych. Zmniejszają nasilenia i rozległości atopowego zapalenia skóry. Mogą również zmniejszać poziom złego cholesterolu we krwi, dlatego też można je stosować w prewencji miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Probiotyki zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, gdyż mogą zahamować działanie związków rakotwórczych. Wspomagają powstawanie witamin w jelicie grubym. Jak już wcześniej wspomniałam, probiotyki są składnikami żywności funkcjonalnej. Czyli takiej, która ma udowodniony korzystny wpływ na zdrowie.
Bardzo ważnym aspektem jest suplementacja probiotykami w okresie antybiotykoterapii, aby nie doszło do całkowitego zabicia mikroflory jelitowej. Dostarczone bakterie będą sprzyjały również w szybszej regeneracji organizmu po stanie zapalnym.
Probiotyki – najważniejsze funkcje
- oddziałują na interakcje metaboliczne
- wiążą się z produktami bakteriocyn
- wpływają na wzmocnienie jelitowej bariery śluzówkowej i zmniejszenie przepuszczalności jelitowej oraz translokacji bakteryjnej
- regulują jelitową odpowiedź zapalną przez modulowanie wydzielania cytokin i odpowiedź immunologiczną
Do produktów probiotycznych należą m.in. : fermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty i kefiry (fermentacja przez bakterie i drożdże), mleko acidofilne (fermentacja kwasowa mleka). Dodawanie bakterii jest coraz bardziej rozpowszechniane w spożywce. Można zakupić nawet same preparaty probiotyczne w różnych formach (kapsułki, napoje, syropy itp).
Na polskim rynku istnieje wiele produktów zawierających probiotyki. Są to m. in.: koncentrat napoju probiotycznego, szczepy bakterii upakowane w tabletki lub kapsułki (Multilac, Lacidofil), jogurty probiotyczne (Actimel, Activia).
Wymagania stawiane probiotykom
- pochodzenie od człowieka
- mikroorganizm musi być izolowany z przewodu pokarmowego zdrowych osób
- dokładna identyfikacja diagnostyczna
- przeżywalność w przewodzie pokarmowym
- aktywność antagonistyczna w stosunku do patogenów jelitowych i wpływ na normalizację składu mikrobioty jelitowej
- adherencja i zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego
- stabilność genetyczna
- żywotność i stabilność cech bakterii w czasie przygotowania i dystrybucji
- wysoka przeżywalność przechowalnicza w gotowym produkcie
Probiotyki – właściwości lecznicze
- zapracia i biegunki
- łagodzenie skutków nieswoistych chorób jelit
- łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (IBS)
- łagodzenie objawów nietolerancji laktozy spowodowanej brakiem enzymu laktazy