Probiotyki

Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy żywych mikroorganizmów, które spożywane w odpowiednich dawkach wywołują pozytywne efekty dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mogą one działać miejscowo lub ogólnoustrojowo, poprawiają stan zdrowia i ograniczają ryzyko zachorowania. Są wykorzystywane do produkcji żywności funkcjonalnej i prebiotyków (środków spożywczych wspomagających wzrost dobrych bakterii w organizmie).

Probiotyki powinny być zdolne do przeżycia w przewodzie pokarmowym. Z tego względu muszą być odporne na działanie na enzymy trawienne, soku żołądkowego i żółci. Muszą być również odporne na bakteriofagi i stabilne genetycznie. Mają zdolność do fermentacji węglowodanów oraz wytwarzają kwas mlekowy.

Probiotyki pełnią istotną rolę we wspomaganiu układu odpornościowego. Mogą stymulować odpowiedź humoralną i komórkową. Zwiększają produkcję przeciwciał. Ułatwiają odbudowę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Ułatwiają leczenie zaburzeń, tj. biegunki, zaparcia, zapalenie jelit i innych związanych z układem pokarmowym.

Probiotyki cechują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu mają wpływ na zahamowanie rozwoju i możliwość niszczenia bakterii patogennych. Zmniejszają nasilenia i rozległości atopowego zapalenia skóry. Mogą również zmniejszać poziom złego cholesterolu we krwi, dlatego też można je stosować w prewencji miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Probiotyki zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, gdyż mogą zahamować działanie związków rakotwórczych. Wspomagają powstawanie witamin w jelicie grubym. Jak już wcześniej wspomniałam, probiotyki są składnikami żywności funkcjonalnej. Czyli takiej, która ma udowodniony korzystny wpływ na zdrowie.

Bardzo ważnym aspektem jest suplementacja probiotykami w okresie antybiotykoterapii, aby nie doszło do całkowitego zabicia mikroflory jelitowej. Dostarczone bakterie będą sprzyjały również w szybszej regeneracji organizmu po stanie zapalnym.

Probiotyki – najważniejsze funkcje

  • oddziałują na interakcje metaboliczne
  • wiążą się z produktami bakteriocyn
  • wpływają na wzmocnienie jelitowej bariery śluzówkowej i zmniejszenie przepuszczalności jelitowej oraz translokacji bakteryjnej
  • regulują jelitową odpowiedź zapalną przez modulowanie wydzielania cytokin i odpowiedź immunologiczną

Do produktów probiotycznych należą m.in. : fermentowane produkty mleczne, szczególnie jogurty i kefiry (fermentacja przez bakterie i drożdże), mleko acidofilne (fermentacja kwasowa mleka). Dodawanie bakterii jest coraz bardziej rozpowszechniane w spożywce. Można zakupić nawet same preparaty probiotyczne w różnych formach (kapsułki, napoje, syropy itp).

Na polskim rynku istnieje wiele produktów zawierających probiotyki. Są to m. in.: koncentrat napoju probiotycznego, szczepy bakterii upakowane w tabletki lub kapsułki (Multilac, Lacidofil), jogurty probiotyczne (Actimel, Activia).

Wymagania stawiane probiotykom

  • pochodzenie od człowieka
  • mikroorganizm musi być izolowany z przewodu pokarmowego zdrowych osób
  • dokładna identyfikacja diagnostyczna
  • przeżywalność w przewodzie pokarmowym
  • aktywność antagonistyczna w stosunku do patogenów jelitowych i wpływ na normalizację składu mikrobioty jelitowej
  • adherencja i zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego
  • stabilność genetyczna
  • żywotność i stabilność cech bakterii w czasie przygotowania i dystrybucji
  • wysoka przeżywalność przechowalnicza w gotowym produkcie

Probiotyki – właściwości lecznicze

  • zapracia i biegunki
  • łagodzenie skutków nieswoistych chorób jelit
  • łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (IBS)
  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy spowodowanej brakiem enzymu laktazy
error: Content is protected !!