Syndrom leniwego jelita edukacja
Syndrom leniwego jelita jest głównym skutkiem nieprawidłowego stylu życia, czyli nieaktywnym trybem życia oraz nieprawidłową dietą. Czasy, w których żyjemy, czyli zwiększoną wygodą, łatwiejszym dostępem do wysoko przetworzonych dań oraz brakiem motywacji do dodatkowego wysiłku fizycznego sprawiają, że nasz organizm jest narażony na zwiększone ryzyko powstania nadmiernej masy ciała oraz wolniejsze tempo metabolizmu i wolniejszą perystaltykę.
Zatem podsumowując brak ruchu, dieta bogata w tłuszcz i cukier prosty oraz nieregularne spożywanie zdrowych posiłków są przyczyną syndromu leniwego jelita. Jest to schorzenie należące co grupy nieswoistych chorób jelit, takich jak, np.: IBS (zespół jelita drażliwego), SIBO (zespół przerostu bakteryjnego jelita) i innych. Dlatego objawy na początku mogą wydawać się bardzo podobne, choć szczegółowym wywiadem i badaniami możemy je rozróżnić.
Po dokładnej diagnozie nie należy zbyt szybko, w takim przypadku, podejmować decyzję o włączeniu farmakoterapii, gdyż w sposób mniej inwazyjny dla naszego organizmu poprawić jego funkcjonowanie i pracę jelit. Najważniejszą sprawą będzie zmiana nawyku jakim jest jedzenie nieregularne, tzw. „jedzenie przy okazji”. Warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie go lub zaplanowanie przybliżonego czasu spożycia następnego posiłku.
Następnym krokiem będzie zdecydowanie zwiększenie udziału codziennej aktywności fizycznej. Chociażby sam 60 minutowy spacer w ciągu dnia, wybieranie schodów zamiast windy, pójść na zakupy w miarę możliwości pieszo zamiast samochodem czy przejażdżka rowerem.
Bardzo istotną kwestią jest nie pomijanie pierwszego śniadania, gdyż to ono najbardziej napędza nasz metabolizm. Dodatkowo pomaga nam utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi przez cały dzień, jeśli regularnie spożywamy następne posiłki. Korzystnym nawykiem będzie także wypijanie szklanki wody na czczo oraz dbanie o prawidłowe nawodnienie w ciągu dnia.
Poprawę pracy jelit wspiera także błonnik pokarmowy. Zatem zaleca się spożywanie produktów spożywczych będących jego dobrym źródłem, takie jak: produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa i owoce. Produktami również poprawiającymi perystaltykę jelit są to kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka), które dodatkowo zawierają cenne witaminy i minerały. Sprawdzi się tu również suplementacja probiotykami.